Predrag Kon, majmunske boginje
Foto: Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/Cynthia S. Goldsmith, Russell RegnerCDC via AP

Epidemilog Predrag Kon rekao je, gostujući na jednoj televiziji, da majmunske boginje nisu novost, ali jedino što do sada nije očekivano jeste način prenošenja među ljudima i to muškarcima.

On je podsetio da se ova bolest ranije najčešće prenosila kod profesionalca koji su bili u direktnom kontaktu sa životinjama.

„Sada se to pojavljuje odjednom, a da niko nije putovao, posebno u zemljama poput Velike Britanije, tamo je jedan slučaj bio uvozni, sve ostalo je stečeno kontaktom. Ono što je činjenica, jeste da se uvek utvrđivao taj kontakt, on mora biti blizak, ne mora intimnim odnosom, može i kapljično, prema tome će se to dalje pratiti“ – rekao je Kon.

PROČITAJTE JOŠ

Kon podseća i da imunitet nastao vakcinom za velike boginje – godinama bledi.

„Imunitet od vakcina za velike boginje sa godinama bledi, ali je sve to ista familija, tu pripada i variola vera i majmunkse boginje. Oni su vrlo srodni sa velikim boginjama, samo ovde imate centralno afrički i zapadno afrički, samo je ovde dominantna ova blaža loza. Istina je da su istraživanja rađena tada, taj imunitet je prilično trajan, ali treba shvatiti da je prošlo pola veka od tad, tako da ne možemo potpuno da računamo na tu zaštitu, ja mislim da je dobro upozoriti stanovništvo na ovo“ – istakao je Kon.

BONUS VIDEO: dr Zoran Radovanović o epidemiji majmunskih boginja

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar