Foto: N1

Komandant vojne kovid bolnice na Karaburmi dr Ivo Udovičić kaže da nije očekivao nove mere zbog porasta broja obolelih od koronavirusa, jer se, kako je rekao, ni ove postojeće ne poštuju. Nepridržavanjem mera ugrožavaju se pacijenti koji čekaju na hirurgiju kao i hematološki pacijenti, upozorio je Udovičić i dodao da država mora da nađe mehanizme da snažno spovodi propisane mere.

Udovičić je rekao da pacijenti uglavnom ne znaju gde su se zarazili, što pokazuje da je prokuženost virusom veoma velika i da je najviše zabrinut zbog broja pacijenata koji se nalaze na intenzivnoj nezi, kojih je u toj ustanovi 11.

„Nepridržavanje propisanih mera i razbuktavanje epidemije nije samo problem za kovid pacijente, odnosno za zaražavanje, već i za ljude koji mesecima čekaju lečenje“, naglasio je Udovičić, dodajući da je u vojnoj bolnici na Karaburmi 95 odsto osoblja sa VMA.

Udovičić je u Beogradskom programu RTS naglasio da ga brine nedostatak zdravstvenog osoblja specijalizovanih za negu ovakvih pacijenata.

Podvukao je i da se nepridržavanjem mera ugrožavaju pacijenti koji čekaju na hirurgiju kao i hematološki pacijenti.

On je dodao da država mora da nađe mehanizme da snažno spovodi propisane mere.

Udovičić je rekao da ima dovoljno zaposlenih lekara da pokriju donju bolnicu, gde ima 80 pacijenata, od kojih je 11 u jedinici intenzivne nege.

„Imali smo dva preminula u ovom periodu, jednog smo transportovali za Tursku jer je turski državljanin, ali smo i dalje puni, na njihovo mesto odmah ulazi sledeći pacijent“, rekao je Udovičić.

On je istakao da njega, kao i sve zaposlene u vojnoj bolnici Karaburma, brine i porast obolelih i dramatičan broj umrlih u region.

„Vrlo je zabrinjabajući broj umrlih, a povećan je kod nas broj pacijenata koji zahtevaju intenzivnu negu“, rekao je Udovičić.

On je dodao da vojna bolnica na Karaburmi ima dovoljno respiratora i opreme, ali je napomenuo da su svi pacijenti u veoma teškom stanju „i na vratima intenzivne nege“.

Udovičić kaže da se najveći broj građana koji primenjuje mere štiti od sezonskog gripa i istakao da Srbiji ne preti velika opasnost od gripa.

Kako je naveo, koronavirus se vrlo dobro adaptirao u ljudskom organizmu „i sa nama se saživeo“.

Udovičić je rekao da naš imuni sistem nije uspeo u dovoljnoj meri da se osnaži i poručio da dok ne dođe vakcina toga neće biti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar