Autor: Slađana Đermanović

"Sve nas je iznenadio, nepredvidiv je. Nikako da stane", tako novi koronavirus i aktuelnu pandemiju opisuje iskusna virusološkinja Ana Gligić. Borila se sa velikim i opasnim epidemijama, poput variole vere, ipak, korona je i za nju nepoznanica koja nepredivo traje i opstaje. Naša sagovornica smatra da će korona "sama sebe ugušiti", čim budemo dovoljno prokuženi i vakcinisani.

Doktorka Gligić je među lekarima koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs „Struka protiv korone“ u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu. Ona nam je prenela svoje viđenje toka epidemije i nepoznanica koje  traju zajedno s koronom.

„Očekivali smo da će ovo ići po nekim zakonima kako su se ponašali dosadašnji virusi koje smo istraživali iz prirode, nije se pokazalo da se ponaša tako. Pokazao je neke nove osobine koje sada posmatramo. Posle godinu dana ni na jednu stvar ne možemo staviti zaključak – ni na kliničku sliku, ni na virusolologiju, ni na imunologiju – nema zaključka“, kaže Gligić.

Na sreću, nije se razbolela ni ona niti neko od užih članova njene porodice.

„Izbegavam da idem u saobraćaj. Družim se, ne mogu da kažem da se ne družim. Imam jednu grupu mojih penzionerki u komšiluku, pa se nađemo ponekad da popijemo kafu. I one se čuvaju na isti način kao i ja. Ipak, moja deca se šetaju okolo. Ja živim sa jednim sinom, a drugi mi je tu blizu u komšiluku, na desetak minuta. On je zbog posla često u kontktu sa ljudima, pa izbegava da dođe, ja ga često vidim kroz prozor“, prenosi nam i svoja lična iskustva tokom pandemije.

Doktorka Gligić je radila sa virusima koji su u vrhu liste po zaraznosti i smrtonosnosti – variola vera i virus Marburg, pa smo je pitali za značajnije sličnosti i razlike?

„Mnogo je infekcija po bolnicama, a imaju opremu. Ja nisam imala takvu opremu kada sam radila. Sada se radi pod skafanderima koji su zatvoreni, ali imamo puno i doktora obolelih. Na sreću virus nije toliko smrtonosan, procenat smrtnosti nije toliko visok“, kaže Gligić.

Predviđa da će korona ugušiti samu sebe, a kada će se to dogoditi zavisi od prokuženosti i vakcinacije, kao i od toga koliko će cepiva moći da odgovore na mutacije virusa.

„Ova epidemija će ugušiti sama sebe, ali neverovatno dugo traje. Ovaj virus mutira, to mu je zla osobina. Taman mislite: evo sada će to pasti i imaćemo kraj, on izmutira i ide iz početka sa nekim novim osobinama. Mislim da ovaj mutirani soj kod nas postoji od jula, ali je otriven tek skoro. To nije ništa neobično. Nije taj novi soj ušao ni u Englesku kada su oni to javili, on je mnogo, mnogo ranije ušao. Kada su ga otkrili, već je bilo 80 posto stanovništva inficirano tim sojem“, objašnjava Gligić.

Precizan termin kraja epidemije ne želi da prognozira, jer, kako ističe, „ovakve epidemije uspevaju da prevare mnoge naučnike“.

„Ovo je prirodna selekcija i borba za opstanak. Virus, da bi opstao, mora  da zaokrene i da se pojavi sa novim karakteristikama“, objašnjava iskusna virusološkinja.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar