Foto: N1

Anđela Gavrilović, članica Izvršnog odbora Ujedinjeni protiv kovida, ocenila je u Danu uživo na TV N1 monstruoznom i skandaloznom izjavu epidemiologa i člana Kriznog štaba Predraga Kona, povodom zaražavanja i velike smrtnosti od kovida lekara u Srbiji - da su se oni često zaražavali na pauzama za kafu.

„Ujedinjene protiv kovida ne interesuje rejting, mi nismo na prodaju. Ta osoba (Kon) je do sada svojim postupcima i izjavama pokazala da je sramota za lekarsku profesiju i ljudsku vrstu. Nas 3.000 lekara iz Ujedinjeni protiv kovida ograđujemo se od njega i osuđujemo ga. To je monstruozna i skandalozna izjava kojom je sebe osudio na socijalnu izolaciju, on nije naš kolega i brat, to je u najmanju ruku sramotna izjava. Vreme će pokazati koja je bila cena svega što je uradio i izrekao“, kazala je Gavrilović.

Ona je postojeće mere ocenila kao nedovoljne, dodajući da su lekari iz Ujedinjeni protiv kovida i dalje pri tome da je trebalo pred praznike pooštriti mere i ostaviti da rade samo objekti i institucije od javnog značaja.

„Srećna okolnost je što Krizni štab nije odlučio da dalje popusti mere, nesrećna okolnost je što mi od oktobra upozoravamo na treći talas, ali smo ostali izignorisani, pa je do njega i došlo. Dokle god je epidemija u toku i dok još ima preko 2.000 zaraženih tokom dana i bolnice su pune – smatramo da mere nisu adekvatne“, ističe ona.

„Nije stvar toliko u merama koje su nedovoljne, to se do sada pokazalo, već je stvar u tome što se ne sprovode adekvatno“, dodaje Gavrilović.

Na pitanje gde to vidi da se mere ne sprovode, ona navodi da se to vidi „u prodavnicama u koje ulazimo, jer još nismo naučili da se stavi maska iako piše na ulazu da je obavezna, ne vidimo da postoje redari ili neko ko će to kontrolisati, a i vidimo da ni posle devet meseci deo građana nije naučio da nosi masku“.

Na pitanje da li ima informaciju koliko je tačno lekara do sada preminulo od kovida, ona kaže da je u pitanju njih 72, a da za medicinske sestre i drugo nemedicinsko osoblje nema podatke, no sestrinski sindikati trenutno pokušavaju da sprovedu evidenciju.

„Gubitak svakog lekara predstavlja tragediju za ceo sistem, ne samo zato što je to jedan pojedinac koji je dao život za ovu borbu, već što je to život manje u borbi koja neće skoro da se završi“, naglašava doktorka i dodaje da to nije samo veliki broj preminulih lekara za Srbiju, već je to veliki broj za celu populaciju.

Radi se bez pauze, rasporedi su nemilosrdni

Kao glavni razlog navodi iscrpljenost, i podseća da u crvenim zonama kovid bolnica „doktori nisu stali od marta“.

„Radi se bez pauze i rasporedi su nemilosrdni, jer ne postoji dovoljan broj lekara koji bi pokrio toliki broj pacijenata u bolnicama, u kojima smo u jednom trenutku imali 10.000 ljudi. Pauze između smena su takve da organizam prosto ne može da se reparira od tolikog napornog rada“, navodi Gavrilović.

„Bolnica u kojoj radim ima smene od osam sati, u toku kojih nije dozvoljena pauza. Prvo smo okruženi tugom, tragedijom, bolešću sa kojom ne znaš kako da se izboriš, pauze za vodu, toalet, skidanje maske – nema. Ponesemo kući tugu koju već dugo nosimo, znate, mi nismo mobilni telefoni pa da odemo kući i napunimo bateriju. Ne stignemo ni fizički ni psihički da se odmorimo, a sutradan nas čeka nova smena“, dodaje ona.

Ističe i da je izloženost lekara virusu neuporedivo veća nego običnog građanina.

„Ako jedan lekar brine o 40 ljudi, obiđe svakog pacijenta tokom smene desetak puta, priđe mu blizu, nemoguće je u takvoj koncentraciji virusa izbeći da se ne poklekne… Oprema se deli na kašičicu, negde se neadekvatno koristi. Rade lekari koji su tek završili fakultet, ali rade i oni pred penzijom, hronični bolesnici, tu smo svi jednaki, ali neminovno da će neko da streda ako nije imao dan godišnjeg odmora od kad je sve počelo“, ukazuje Gavrilović.

Podseća da su Ujedinjeni protiv kovida imali „solidnu ideju da se oko 2.300 lekara sa Biroa (za nezaposlene) zaposli i da se time rastereti zdravstveni sistem, ali se iz nekog razloga to nije desilo“.

„Sve nas je manje, a evidentno je da ova epidemija neće skoro da se završi… i u kratkim pauzama kada neke bolnice nisu bile u kovid sistemu, bio je veliki pritisak na njih zbog lečenja drugih bolesti“, navodi ona.

Takođe kaže da Ujedinjeni protiv kovida imaju informacije o tome da se „u jednom beogradskom domu zdravlja skafanderi za jednokratnu upotrebu peru i kako ih nema dovoljno poluosuše, te se takvi nude kolegama koji u nedostatku nečeg boljeg rade samo u tome“.

„Imamo i primer da se za jednu smenu podeli po jedna maska jednom zaposlenom… Sigurno je da oprema koja nije adekvatna ne može da pruži zaštitu u ovakvim uslovima u kojima radimo“, ocenjuje ona.

Na pitanje kako gleda na ponovnu eksploziju zaraženih u domovima za stare, kaže da to svedoči da za ovih devet meseci epidemije nismo naučili lekciju niti kako možemo da zaštitimo tu vrlo osetljivu kategoriju stanovništva.

„To govori da epidemiološka situacija nije tako sjajna i da nismo vodeći u regionu“, navodi ona i dodaje, povodom Batutovog plana o vakcinaciji, da nije dovoljno, kako je predviđeno, vakcinisati samo korisnike domova, već i ljude koji o njima brinu.

„Sve ovo svedoči da sigurno ne radimo nešto kako treba“, zaključuje Gavrilović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare