Foto: Privatna arhiva

Đorđe Selenić (30) iz Šapca je još od ranog detinjstva maštao da nosi beli mantil, doktorske slušalice oko vrata i da "pomaže ljudima da više ne kašlju". Želja mu se ostvarila, upisao je medicinu, a već na četvrtoj godini studija, ozbiljno se zamislio i zapitao "A šta dalje?" Nezadovoljan tadašnjom platom lekara početnika i trnovitog puta do zaposlenja i specijalizacije, kao jedinu opciju Đorđe je video Nemačku koja mu je bila sinonim za stabilnost. Ipak, uprkos tome što je već tri godine u Frankfurtu gde radi na jednoj poznatoj klinici, na drugoj godini specijalizacije iz interne medicine, ima sjajnu platu, dobre uslove za rad i profesionalnu opremu, Đorđe kaže za Nova.rs da se o nekim drugim odlukama pita srce, a to je definitivno povratak u Srbiju.

„Nemačka je za sada ispunila i opravdala moja očekivanja i zahvalan sam joj na svemu što mi je pružila. Lagao bih kada bih rekao da nisam zadovoljan, ali opet sa druge strane nije baš onako kako narod, uključujući i mene, na početku idealizujući zamišlja. Pre svega, u mom slučaju, velika prednost Nemačke je mogućnost i jednostavnost profesionalnog usavršavanja. Ali, meni je u Srbiji ostalo sve, Šabac će zauvek biti moj grad, tamo sam rođen, tu sam odrastao, tamo su mi porodica, prijatelji, moj narod. Još ne, ali uskoro će, nadam se, biti i vreme kada ću ponovo spakovati ona dva kofera koja sam doneo, napuniti ih poznanstvima, znanjem, zrelošću, samostalnošću, diplomama i neprocenjivim iskustvom koje samo ovako neka životna avantura može da obezbedi i uzeti ipak i povratnu kartu za svoju Srbiju“.

Foto: Privatna arhiva

Tokom studiranja na Medicinskom fakultetu u srpskoj prestonici, video je kakvi su mu izgledi da se u Srbiji bavi ovom profesijom.

„Budući da sam osoba koja voli kontrolu i da drži konce u svojim rukama, počeo sam da se raspitujem šta, gde, kada i kako kada diplomiram. Iako sam studije završio u roku sa prosečnom ocenom iznad 9,00, ipak mi je put ka specijalizaciji i pronalasku posla delovao trnovit, pa mi se kao jedna od mogućih, a verovatno u tom momentu i jedina racionalna opcija javlja Nemačka koja je za mene bila sinonim za samostalnost, uključujući svakako i finansijsku, potom usavršavanje, izazov. Odlučio sam – idem u Nemačku, pa sam se fokusirao na učenje jezika“.

Foto: Privatna arhiva

U međuvremenu, nekoliko meseci pred put, Đorđe nije „sedeo zaludan“, nego je, dok uči nemački jezik, radio kao spasilac na šabačkom bazenu i tako je zaradio za časove jezika.

„S obzirom da sam non-stop, i noću i danju učio jezik, taj posao mi je došao kao izduvni ventil. Ubrzo zatim, sedam na avion sa kartom u rukama, tada misleći u jednom smeru, ali život zna i te kako dobro da demantuje i izmeša karte kako on smatra da treba“, priča nam ovaj mladi doktor.

Pročitajte još:

Iako njegovi roditelji nisu bili oduševljeni odlukom svog sina da napusti Srbiju i ode u nepoznatu zemlju nekoliko hilada kilometara daleko, ipak su ga podržali tokom njegovih priprema i bili mu vetar u leđa.

„Verujem da bi tako bilo i da sam izabrao neki drugi put,jer ipak su roditelji tihi heroji svojoj deci. Zadovoljni su jer sam i ja zadovoljan i srećan“.

Po dolasku u Nemačku, Đorđe je pronašao posao na jednoj velikoj klinici u gradu Fulda, udaljenog oko 100 kilometara od Frankfurta. Psihijatrija je bila prelazna opcija u vreme polaganja nostrifikacionih ispita, ali i iskustvo koje mi je mnogo pomoglo i u daljem radu u oblasti interne medicine. Nakon položenih ispita, nostrifikacije i konačnog dobijanja nemačke aprobacije, preselio sam se u Frankfurt gde počinje i neki novi period ne samo karijere već i privatnog života. Na klinici na kojoj sam već godinu ipo dana završavam zavrsavam drugu godinu specijalizacije interne medicine, a neki dalji plan mi je da završim subspecijalizaciju iz kardiologije“.

Foto: Privatna arhiva

Đorđe smatra da plate lekarima ne bi trebalo da budu prioritet, te da je lekarski posao, kako kaže, možda jedan od najpotcenjenijih kako u Srbiji tako i u Nemačkoj.

„Nažalost, ali tako je. S druge strane, lekari imaju neke druge bonuse, naknade koje druge profesije nikada neće imati kao što su osmeh, zahvalnost, stisak ruke pacijenta kada ih držimo tu gde su i sprečavamo da odu tamo negde. To je nešto na šta ostale profesije ne mogu da se pohvale, a što nema cenu i što je, verujem, kolegama pre svega prioritetno“.

A kada već pričamo o platama koje imaju lekari u Srbiji i inostranstvu, naš sagovornik priznaje da su konkretno u Nemačkoj plate 3 do 4 puta veće nego u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

„Što se tiče, recimo, osnovnih životnih namirnica i njihovih cena, moji roditelji koji su mi nedavno bili u poseti, kažu da su cene slične ako ne i iste kao u Srbiji. S druge strane, cena stana varira puno u zavisnosti od dela grada, tipa zgrade, da li ima ili nema parking. Konkretno, iznajmljivanje strana u jednom od lepših delova u Frankfurtu u novoj zgradi sa parkingom košta između 1.200 i 1.500 evra mesečno sa svim obavezama. U manjim mestima, moguće je naći stan i za 500 evra. Sve u svemu, može da se živi pristojno, da se obezbedi lep život, putovanja i sve ostalo što jedna mlada osoba može da poželi“.

Kaže da našeg naroda ima po celoj Nemačkoj, a na klinici u kojoj radi ima kolege iz skoro svih zemalja bivše Jugoslavije.

„Imam kolegu iz Kragujevca, iz Banja Luke, tu su i kolege iz Makedonije, Bosne i Hercegovine. Što se tiče Nemaca, da budem iskren, pre dolaska sam imao predrasude o Nemcima, kao hladnim, nekomunikativnim, nedruželjubivim osobama. To i nije u potpunosti tačno, samo je malo drugačiji način razmišljanja, pa nam se na početku sve to čini čudnim jer nisu baš neposredni i direktni kao mi. Nemci koje sam upoznao i sa kojima sarađujem su poslovni, odgovorni i uvek spremni da pomognu i drže se dogovorenog“.

Foto: Privatna arhiva

Frankurt ga dosta podseća na Beograd, a pogotovo uveče i vikendom zbog kafića, restorana i kafana.

„Definitivno se ne može reći da nešto od toga manjka, zaista svega ima. Ipak, teško mi pada nedostajanje dragih ljudi, porodice i prijatelja. Ja sam društvena osoba, žao mi je svih proslava i svadbi u Srbiji na koje nisam otišao. Navikao sam se na većinu stvari i prilagodio se sistemu“.

I pored brojnih obaveza, Đorđe ima slobodnog vremena koje uglavnom iskoristi za učenje.

Foto: Privatna arhiva

„U slobodno vreme učim. Šalim se, mada nije ni daleko od istine. Trudimo se da što više putujemo, da se družimo sa dragim ljudma kako u Nemačkoj tako i u Srbiji. Ovde imam 31 dan godišnjeg odmora, plus u mojoj klinici ukoliko imamo prekovremene sate, možemo da dobijemo dan, dva ili čak celu nedelju slobodnu. Radno vreme je standardno – od pola osam ujutru do pola četiri, plus od 5 do 8 šesnaestogčasovnih dežurstava mesečno“.

Za kraj razgovora, Đorđe kaže da se trudi da često ide u Srbiju, da vidi porodicu i prijatelje.

„Otprilike između 3 i 5 puta odem u Šabac. Tamo sam, između ostalog, na jednom od mojih odmora, upoznao moju devojku Jovanu, koju sam ovog leta i verio. Ona je završila španski i engleski jezik u Beogradu a sada uči i nemački. Trenutno je na relaciji Šabac-Frankfurt, ali radimo na tome da se i ona pridruši ovoj mojoj avanturi i da zajedno proživljavamo nove, da stvaramo što više lepih uspomena i da u svakom momentu uživamo zajedno“.

BONUS VIDEO: Studenti Medicinskog fakulteta žele da ostanu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare