Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Engleski, nemački, francuski, norveški i finski samo su neki od jezika koji se ovih dana mogu čuti na Medicinskom fakultetu u Nišu pošto je, zbog rata u Ukrajini, sa Medicinskih fakulteta u toj zemlji, u Niš stiglo 170 studenata, ali ne Ukrajinaca već uglavnom državljana zapadnoevropskih zemalja.

S obzirom da su započeli studije u zemlji koja nije članica Evropske unije, studiranje su morali da nastave u zemlji koja takođe nije u EU i tako su stigli do Srbije i Niša.

Na Medicinskom fakultetu u Nišu trenutno se školuje ukupno 268 studenata iz inostranstva, a godišnja školarina za njih iznosi 5.500 evra.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Engleskinja Ema Anja kaže da je kada je krenuo rat u Ukrajini, morala da potraži mesto gde će da nastavi studije i odlučila se za niški Univerzitet zbog dobrih preporuka.

„Veoma sam srećna što sam izabrala Niš, svi su vrlo predusretljivi. Imamo kancelariju za strane studente, zaposlene i studente koji pomažu nama strancima. Svi su vrlo ljubazni, engleski govore odlično, kao da im je maternji jezik. Takođe mi se dopada što možemo da prisustvujemo operacijama, da imamo dosta prakse tamo, da gledamo i učimo“, izjavila je Anja.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je istakla da je Niš odlično mesto za studiranje i život i da je zavolela grad, srpsku hranu i prodavnice.

Širin Rahmani iz Saudijske Arabije u Niš je stigla takođe iz Ukrajine, zbog rata u toj zemlji i bila je nervozna zbog toga što menja sredinu, ali je oduševljena svim onim na šta je ovde naišla.

„Obično je potrebno neko vreme da se upoznaju novi ljudi, grad, međutim, ovde je drugačije. Ljudi su srdačni, odmah su nas prihvatili i mnogo nam pomogli da nađemo smeštaj. Već imamo prijatelje, zapravo su svi prijateljski raspoloženi. Fakultet nas u svemu podržava, svi zaposleni nam pomažu, a predavanja su odlična“, rekla je Rahmani.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da je bila iznenađena što su se svi profesori, na početku predavanja, izvinjavali zbog svog ne baš najboljeg engleskog jezika, a zapravo ga govore perfektno.

„Fakultet nam je obezbedio sve što nam je potrebno da bi napredovali i gradili karijeru. Recimo, ja sam zainteresovana za istraživanja i kada sam to rekla profesoru, on me je uključio u rad naučnih konferencija. Bila sam u mogućnosti da predam svoje istraživačke radove za konferencije u predviđenom roku“, istakla je Rahmani.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Niš za nju, dodala je, predstavlja jedno divno otkriće, jer je mesto gde možeš da uživaš u studiranju i prijateljstvu.

Nemica Anika Žober kazala je da se odlučila da upiše Medicinski fakultet u Nišu nakon što je saznala da postoji otvoren konkurs za prijem studenata iz inostranstva koji će studirati na engleskom jeziku, a i nakon što je saznala kolika je cena školarine.

„Dolazak mi je bio veoma privlačan zbog kvalitetnih predavanja i školarine koja je niža od onih u drugim zemljama. Takođe sam se odlučila za dolazak ovde jer je Medicinski fakultet u Nišu jedan od najstarijih u Evropi, a i zbog toga što Srbija već ima 10.000 lekara koji rade u Srbiji, ali i širom sveta. Nemačkoj su po svojoj brojnosti, lekari iz Srbije na drugom mestu među stranim lekarima“, istakla je Ruber.

Pročitajte još:

Ona je kazala da joj se za ovo vreme koliko je u Srbiji, dopao odnos između profesora i studenata, kao i između samih studenata i dodala se u Nišu svi međusobno poznaju.

Dekan Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević kazala je da je od 170 visokoškolaca koji su zbog rata u Ukrajini prešli u Niš, najviše studenata iz Velike Britanije, njih 74, dok su ostali iz Nemačke, Norveške, Finske, Francuske, Švedske, Portugalije i drugih zemalja.

Prema njenim rečima, studije medicine u Nišu nastavili su studenti koji su u Ukrajini pohađali akreditovane Medicinske fakultete.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Njihovu dokumentaciju je proveravao najpre Univerzitet u Nišu, a potom Naučno-nastavno veće našeg fakulteta. Veće je, na osnovu ispita koje su položili u Ukrajini, odlučivalo na koju će godinu fakulteta biti kod nas upisani“, objasnila je Stanković Djordjević

Ona je podsetila da je studijski program na engleskom jeziku fakultet u Nišu započeo školske 2019/2020. godine i od tada broj stranih studenata raste.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prodekan Medicinskog fakulteta Goran Radenković rekao je da većini studenata koji su sada u Nišu, Srbija nije bila prva opcija za odlazak iz Ukrajine, nakon nesrećnih dešavanja u toj zemlji.

„Prvi studenti koji su ovde došli tokom maja i jun „proneli su glas“ i značajno doprineli da se u inostranstvu slika o našoj zemlji i našem školstvu značajno promeni“, istakao je Radenković.

Prema njegovim rečima, studenti koji su došli u Niš, prezadovoljni su nastavom, fakultetom, gradom i ljudima koje su ovde upoznali.

„Sada imamo veliki broj zahteva studenata za prelazak na naš fakultet, ali smo prihvatili onoliki broj koliko smo bili u stanju. Nadamo se da ćemo uz pomoć Ministarstva prosvete ubuduće moći da kapacitete proširimo“, izjavio je Radenković.

Prema rečima nadležnih na niškom Univerzitetu, najveći broj zahteva za nastavak studija u tom gradu, stiglo je od studenata medicine i zahtevi za prijem na ostale fakultete su sporadični.

BONUS VIDEO: Akademska katastrofa u Novom Sadu: Studije matematike i fizike upisalo samo po dvoje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare