Foto: Ivan Dinić/Nova S

Krizni štab juče je odlučio da produži radno vreme prodavnica, kafića i svih uslužnih delatnosti do 20 časova. Odluka da se rad tih objekata produži za tri sata doneta je nakon brojnih ekonomskih pritisaka i vapaja. Nakon procene epidemiološke situacije, Krizni štab ponovo će zasedati u petak i odlučiti o daljoj sudbini uslužnih delatnika i trgovaca. Infektolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike Dragan Delić kaže za Nova.rs da mu takve odluke Kriznog štaba i popuštanje mera deluju neubedljivo i ne ulivaju poverenje. Kolegama koje odlučuju poručuje da se drže struke i Hipokratove zakletve koju su položili.

„Očito je ponovo napravljen kompromis, što je za mene kao lekara, stručnjaka neprihvatljivo. Medicina, struka, nauka ne prihvataju kompromise.  Medicina mora da se drži zdravlja ljudi i njihovih života. To je nama primarni orijentir i međa, na osnovu toga mi donosimo odluke kao lekari, kao zdravstveni radnici. Svako ulaženje u neke druge oblasti može da bude klizav teren u kome se lekari obično ne snalaze baš najbolje“, smatra Delić.

Svoje kolege podseća da je cilj smanjenje broja obolelih i što manje teških slučajeva i smrtnih ishoda.

„Mi pandemiju ne možemo da izbegnemo, ali ono na čemu možemo da radimo je da sprovodimo takve mere koje će te probleme koje donosi pandemija redukovati koliko god je to moguće“, kaže Delić i podseća da treba izdržati i premostiti period do vakcine uz što manje gubitaka.

„Nisam baš oduševljen, u najmanju ruku. Ja sam, ipak, bio pristalica malo restriktivnijih mera, uz svo poštovanje ekonomije, kafića, kladionica i Privredne komore. Malo mi je nelogično da se donose odluke na osnovu predloga Privredne komore i da se medicinari tome priklone“, primećuje Delić.

Za sam kraj, naš sagovornik ima više nego jasnu poruku, poruku koja odzvanja.

„Struka, struka, struka, medicina medicina, medicina, nauka, nauka, nauka. Strogo da se drže struke i profesije. Naš primarni i dominantni cilj je zdravlje stanovništva i što manje razmišljanja o drugim aspektima. To je moj kolegijani savet. Nikome drugom nismo položili zakletvu nego Hipokratu“, zaključuje Delić svoje obraćanje kolegama iz Kriznog štaba. Bilo bi dobro da ga neko čuje, pre petka i novog zasedanja Kriznog štaba,  novih mera koje mogu da odrede naše živote.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare