Na snazi su ponovo mere kriznog štaba, pa je pitanje kako da se naviknemo na “novo normalno” ponašanje u skladu sa životom tokom pandemije koronavirusa.

Doktorka Katarina Bajec odgovorila je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S kakvo je to ponašanje i šta treba da radimo po tom pitanju.

„Sve zavisi od lične odgovornosti, ali je teško ako se samo poziva na ličnu odgovornost, ali mora da je prati i društvena odgovornost, jer je ona motivišuća za nas da budemo odgovorni. Nije lako ako si stalno na dijeti, a neko ti servira kolač koji voli. Ako ne postoje ograničenja, koja treba da budu u okviru ovog novog normalnog ponašanja, onda je teško biti lično odgovoran“, navela je dr Bajec.

U osnovi novog normalnog jeste socijalna distanca, što niko od nas nije dovoljno shvatio, kaže doktorka.

„Socijalna distanca je razdaljina u kojoj je mogućnost zaraze svedena na minimum. Najveća greška je što mi mislimo da je maska zamena za socijalnu distancu. Maska apsolutno nije to, jer čovek mora da zna najpre da je koristi. Ljudima su plasirane poruke da nose maske, ali niko nije rekao kako teba da se nose. Viđam gomilu grešaka. Ruke moraju pre stavljanja maske da budu čiste, da se dezinfikuju i onda mogu da kažem da su ruke čiste. Kada stavljaš masku to znači da ona mora da prione za lice. Kada je staviš, više je ne diraš“, poručuje doktorka Bajec.

U Vuhanu su, kako tvrdi, svi pravilno skidali maske.

„Povlači se zadnji kraj ispod ušiju, a onda se spoljašnji krajevi sastave, pa se maska odloži. Pamučne maske jednako štite kao i hirurške. Posle svake upotrebe, moramo da je operemo, pa je opeglamo. Maska je zaštita da asimptomatski bolesnici ne prenesu virus. Njih je 40-50 odsto, potencijalno su opasni i nošenje maske ima smisla. Na otvorenom gde unapred znamo da ćemo obezbediti socijalnu distancu, ne moramo da nosimo masku“, kaže dr Bajec.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare