Foto:Shutterstock

Razočarane, besne, tužne, žene starije od 43 godine, javljaju se sa svojim komentarima svakodnevno redakciji Nova.rs, dok neumorno čekaju odluku zdravstvenih vlasti da zvanično pomere starosnu granicu za ulazak u proces vantelesne oplodnje (VTO) na 45 godina, kao što je Republički fond za zdravstveno osiguranje najavio još 28. marta, sedam dana pre izbora. Posle tekstova objavljenih na našem portalu, o ovom problemu sa kojim se suočavaju sve žene koje žele da postanu majke, a imaju 43 godine, komentari ne prestaju da stižu.

Pročitajte još:

„U julu punim 43 godine i gubim pravo na VTO, na mišiće smo prošli komisiju za petu vantelesnu oplodnju, koju smo zakazivali u sred prošle vantelesne, jer smo pretpostavljali šta će biti sa tim predlogom RFZO-a. Nažalost, bili smo u pravu. Još uvek nema odluke, a mi čekamo i vreme nam prolazi. Ono što me dodatno brine i ljuti je sve veći broj tekstova i televizijskih emisija, u poslednje vreme, na različitim medijima, u kojima se samo priča o tome kako žene koje imaju preko 42 godine, nemaju šanse za zdravu trudnoću. Jasno je koja je poruka i zašto se forsiraju ovakve teme“, napisala nam je čitateljka Aleksandra.

Sramota, bezobrazluk i neodgovornost nadležnog ministarstva je beskrajna, slažu se sve žene koje čekaju da im se pruži šansa da postanu majke.

“Mnogo sam besna jer ne mogu ništa da učinim. Čekamo od proleća i evo stiže leto, a onda će svi oni, uključujući i lekare, na godišnje odmore, a nisu doneli zvaničnu odluku o pomeranju starosne granice za VTO”, ljutito je za Nova.rs ispričala Marija Žikić (44) iz Beograda, koja je putem VTO nekoliko puta ostala trudna, ali je nažalost izgubila plod.

Ona strpljivo čeka izmenu Pravilnika u RFZO-u, koji zavisi od odluke Ministarstva zdravlja, jer je posle više neuspešnih pokušaja, sa 43 godine izgubila pravo na nove procese o trošku osiguranja.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

“Lako je kad neko ima 30 godina i neograničen broj pokušaja, može i da sačeka, ali ja ne mogu. Imala sam više pokušaja o trošku osiguranja, bilo je važno da što pre i što bolje izaberem ustanovu i lekara, a to traje. Svaki put se prolazi kroz papirologiju, to uvek traži strpljenje i energiju, a vreme prolazi. Do pre dva meseca bila sam očajna u želji da postanem majka, ali već pomirena sa sudbinom da se to možda nikada neće desiti. Onda sam čula da će Fond odobriti podizanje starosne granice do 45 godina. Inače, u avgustu punim 45 i nadam se da će uskoro promeniti

Pravilnik, kako bih mogla da probam bar još jednom. Ne znam zašto je toliko vremena potrebno da se ozvaniči ova odluka i šta i koga čekaju?” pita Marija.

Ovo je skandalozni potez države, kaže naša čitateljka Jadranka Sekarić, koja 22. jula puni 45 godina. Ona će, posle tog datuma, nažalost izgubiti pravo da uđe u proces vantelesne oplodnje (VTO) o trošku zdravstvenog osiguranja, ako država zakasni sa zvaničnim odobrenjem za povećanje starosne granice za ulazak u ovu proceduru.

Jadranka Sekarić Foto: Jadranka Sekarić

„Ne mogu da prihvatim da oni trguju ovim pitanjem, koje nekome, poput mene, znači sve u životu. Čekanje nas ubija. Ne znamo koliko im još vremena treba da donesu odluku, a nama je svaki dan zlata vredan. Podsetiću javnost da je u junu 2020. takođe sedam dana pred izbore, pomerena starosna granica za VTO sa 41 na 43 godine. Komisije su tada odmah počele da primaju žene i uključuju ih u procedure. Šta je sada problem, ne razumem?” pita Jadranka.

Svesna sam da je moja šansa manja nego kod mlađih žena, jer godine znače, ali nisu presudne, priznaje ona.

“Zato sad molim, dajte mi šansu, plačem svaki dan, pokušavam da se smirim, da budem strpljiva, ali vreme ne mogu da zaustavim”.

Naše čitateljke smatraju da političarima služe za potkusurivanje.

“Političarima dobro dođemo za jeftine političke poene. Uporno se u javnosti priča kako meni i svim ženama, VTO država daje besplatno, a više od 300.000 dinara godišnje meni moja firma uplaćuje za doprinose. Za sve ove godine koliko radim, zaradila sam za bar još dva pokušaja VTO” naglašava Jadranka.

Ako se nešto ne promeni u roku od nekoliko dana, Jadranka je spremna na protest.

„Izaći ću sa svim ženama, koje čekaju VTO, pred Vladu. Nećemo se pomeriti dok ne donesu zvaničnu odluku o podizanju starosne granice za VTO, kao što je obećano krajem marta. Zašto žene u Vojvodini imaju to pravo, a mi rođene Beograđanke smo diskriminisane, kao i žene u Šumadiji? Kakav je ovo cirkus od države, ako u svakom gradu važe različita pravila?” pita Jadranka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare