Zlatibor Lončar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u kovid bolnicama u Beogradu ima dovoljno mesta za zbrinjavanje novih kovid pacijenata za naredna dva dana i dodao da će u toku dana jedan broj teških pacijenata iz Šapca biti prebačen u prestonicu.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da u narednih 48 sati neće biti potrebe da se pacijenti iz Beograda, ali i oni koji se šalju u prestonicu, upućuju u neku od kovid bonica u unutrašnjosti, kao što je to bio slučaj ranijih dana.

Naglasio je da je još problematična situacija u Šapcu, Kraljevu i Čačku i da će 10 do 15 pacijenata iz Šapca danas biti prebačeno u Beograd, dok će deo pacijenata iz Čačka biti prebačen u Kragujevac.

Ministar je naveo i da je dogovoreno da se trudnice iz Šapča, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tom gradu, upućuju u bolnice u Loznici, Valjevu i Sremskoj Mitrovici.

Podsetio je i da je u pripremi privremena kovid bolnica u Šapcu, koja će biti u Ekonomskoj školi i dodao da će tamo biti poslat stručni tim iz KCS i vojni lekari, kako bi što pre osposobili zdravstveni sistem u tom gradu.

Lončar je rekao da je rešen problem u vezi sa primanjem krvi za hronične bolesnike i da je obezbeđen prostor u KCS i na VMA gde će ubuduće oni moći da prime krv.

„Nismo zadovoljni radom Zavoda za transfuziju krvi u Beogradu, imaju ubedljivo najmanje zalihe krvi, a nisu ni u komunikaciji sa drugim zavodima u Srbiji tako da smo dali nalog da se količine kojima raspolažu prebace u KCS i na VMA“, rekao je Lončar.

Zavod za transfuziju bez komentara

U Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu nisu želeli da komentarišu izjavu ministra Lončara da nije zadovoljan njihovim radom. „Nemamo komentar na izjavu resornog ministra“ samo je kratko odgovoreno iz te institucije na upit portala Nova.rs

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram