Više od dva i po miliona doza vakcine protiv koronavirusa upotrebljeno je do sada u Srbiji. Međutim, potpuno vakcinisanim se može smatrati nešto malo više od milion građana jer su primili i drugu dozu. Mada ove brojke deluju impozantno u odnosu na pojedine zemlje u okruženju, pa i u Evropi, procena je da se skoro tri četvrtine punoletnih građana još nije ni prijavilo, a kamoli vakcinisalo. Procenat vakcinisanih varira od područja do podučja, pa su tako u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu zadovoljni odzivom građana, dok se to ne bi moglo reći za Užice, a još manje za Novi Pazar.

Pišu: Aleksandra Petrović, Ana Lalić Hegediš, Ljubica Krstić, Slavica Panić, Milan Marković, Irfan Ličina

Glavni grad vodi u vakcinaciji. U Beogradu je zaključno sa prvim aprilom, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića,  vakcinisano 457.956 punoletnih građana prestonice, odnosno 32,5 odsto, a drugu dozu je dobilo 316.153, odnosno 22,45 odsto građana.

U populaciji preko 65 godina vakcinisano 61,4 odsto građana.

U Novom Sadu je vakcinisano 141.402 osobe, a 61.915 građana je primilo drugu dozu . Prema rečima direktora Doma zdravlja Novi Sad, doktora Veselina Bojata, interesovanje za vakcinu ne jenjava.

„Pored redovne vakcinacije svih koji su se prijavili preko eUprave, Dom zdravlja je organizovao i vakcinaciju u prigradskim mestima, gde je odziv odličan. Takođe, fakulteti nam šalju organizovano studente, i do sada je oko 2.500 njih takođe vakcinisano”, kaže Bojat, napominjući da se i mnoge novosadske firme javljaju za organizovanu vakcinaciju zaposlenih.

„Motiv i energija svim zdravstvenim radnicima da rade je ta vakcinacija i to je jedini način da se ovo prekine. Sve vakcine su dobre! Uvek postavljam pitanje šta bi rekli oni koji, nažalost, nisu dočekali vakcinu? Sigurno bi je bez dileme primili, a to naši sugrađani shvataju i zato je odziv veliki“, kaže Bojat.

Svaki četvrti odrasli Kragujevčanin  potpuno vakcinisan

U Kragujevcu je, zaključno sa prvim aprilom, prvu dozu jedne od četiri vakcine primilo  43.644 građana, dok je 35.500 Kragujevčana zaštićeno sa obe doze.

Kragujevac vakcinacija
Masovna vakcinacija u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Srazmerno broju od 150.000 punoletnih građana u tom gradu, dolazi se do računice da je potpuno vakcinisan  svaki četvrti građanin, odnosno oko 25 odsto  punoletnih osoba.

Gradski zvaničnici nadležni za proces imunizacije stanovništva, smatraju da to nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta, te da je do sada imuni odgovor, uključujući i 25.000 građana koji su preležali koronu, steklo tek nešto više od polovine populacije koja je potrebna za stvaranje imunološkog bedema.

U Šumadiji vakcinisano oko 57.000 građana

Prema podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje koji je nadležan za ceo Šumadijski okrug, zaključno sa 1. aprilom, u tom regionu, vakcinisano je 56.746 građana, što je takođe oko jedne četvrtine punoletnih građana.

Najzastupljenija vakcina u Šumadijskom okrugu, koji broji oko  250.000 punoletnih stanovnika, je Sinofarm kojom je vakcinisano  42.413 građana, zatim sledi Sputnjik (6.057), pa Fajzer (5.093), dok je najmanje građana vakcinisano AstraZenekom, koju su  do sada primile 3.183 osobe.

 

Procene su da bi u centralnom gradu Šumadije trebalo da bude zaštićeno oko 110.000 građana,  odnosno 70 odsto punoletnih, što u brojevima znači da bi trebalo da se vakciniše još 44.000 osoba.

Očekivanja su da će proces  imunizacije u Kragujevcu od sledeće nedelje ući u brži tempo, jer  će od utorka  6. aprila,  biti omogućena vakcinacija bez prethodnog prijavljivanja preko eUprave.

Kooordinatorka za primenu protivepidemijskih mera i gradska većnica za zdravstvo dr Gordana Damnjanović, za naš portal je pojasnila da se „menja klima“ prema vakcinaciji i da se sve više organizovanih udruženja, grupa i zajednica javlja za imunizaciju.

Kragujevac vakcinacija
Masovna vakcinacija u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tome je, dodaje ona, jednim delom doprinela i vest o mogućnosti da vakcinisani građani putuju, ali i instrukcije „Batuta“ da će u Kragujevcu biti moguća  vakcinacija bez prijavljivanja.

„Dobićemo dovoljno vakcina, a već sada imamo spiskove za imunizaciju na terenu. Mobilni  timovi će vakcinisati ljude u seoskim sredinama, romskim naseljima, velikim kolektivima, civilnim udruženjima, a i sveštenstvo je izrazilo želju da se vakciniše“ rekla je Damnjanović, dodajući da je do sada već obavljena vakcinacija u dve seoske mesne zajednice i najvećem romskom naselju u Kragujevcu.

Ona je istakla da su o odobrenoj vakcinaciji bez prijavljivanja, već obavestili vlasnike ugostiteljskih objekata, male privrednike, udruženja,  sve mesne zajednice, te očekuje da će ovakav vid kampanje za masovnu imunizaciju imati efekta.

Kraljevo: Oko 40 odsto građana dobilo prvu dozu

U Kraljevu, prema podacima lokalnog Doma zdravlja, do sada su ukupno vakcinisane 40.353 osobe. Prvu dozu dobilo je 24.004, a drugu 16.349 osoba.

Kada taj broj uporedimo sa ukupnim brojem punoletnih, kojih je oko 100.000 od ukupno 120.000 stanovnika Kraljeva, dolazimo do oko 40 odsto vakcinisanih.

U Moravičkom okrugu vakcinisano 13 osto

Na području Moravičkog okruga, koji obuhvata Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjcu i Lučane zaključno sa 30. martom po jednu dozu vakcine primilo je 36.121 lica, a obe  27.228, što je oko 13 odsto odraslih građana te teritorije.

To je za za Nova.rs izjavio direktor čačanskog Doma zdravlja dr Aleksandar Pajović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema njegovoj oceni, odziv za vakcinaciju je veoma dobar, a budući da je Čačak najveći grad u okrugu, najviše žitelja je i primilo cepivo.

„U gradu pored Morave je jednu dozu vakcine primilo 21.493 građana, a obe 15.991 što je otprilike oko 14,5 odsto odraslog stanovništva“, precizirao je Pajović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada su u pitanju ostale opštine u Moravičkom okrugu, u Gornjem Milanovcu je vakcinisano 6.689, a revakcinisano 4.983 građana, što je oko 11 odsto, dodao je Pajović.

U Ivanjici je, prema njegovim rečima, jednu dozu vakcine primilo 5.321, a obe, 4.125 što je 14,05 odsto. U Lučanima je prvu dozu primilo 2.649, a potpuno je vakcinisano 2.237 što je nepunih dvanaest odsto odraslog stanovništva, rekao je direktor Doma zdravlja u Čačku.

Pajović je napomenuo da su u Ivanjicu nedavno stigle ruske vakcine „Sputnjik V“, pa se organizuje i sprovodi vakcinacija onih lica koja su želela da prime isključivo nju.

Do 10. aprila očekujemo veću količinu kineskih vakcina „Sinofarm“, tako da je veliki posao tek pred nama, zaključio je on.

U Zlatiborskom okrugu nisu zadovoljni brojem vakcinisanih

Na vakcinalnim punktovima na teritoriji Zlatiborskog okruga, do kraja marta vakcinisamo je ukupno 48.977 lica što je 22,5 odsto odrasle populacije ovog okruga. Od tog broja 37.091 lice je primilo obeve doze vakcine što je u procentima 17,1 odsto odrasle populacije Zlatiborskog okruga.

Najveći procenat vakcinisanih, u odnosu na broj stanovnika je u Užicu i gde je  23,5 odsto građana primilo obe doze. Na drugom mestu je opština Priboj sa 18 odsto vakcinisanih sa obe doze.. U Prijepolju je sa obe doze vakcinisano 16,1 starijih od 18 godina.

penicilin vakcinacija
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Požegi je dve doze vakcine primilo 16,2 odsto starijih od 18 godina, u Novoj Varoši 17,4 odsto, Čajetini 16,7 odsto, Bajinoj Bašti 13,6 odsto, Arilju 11,7 odsto,  a u Kosjeriću 11,8 odsto.

Najmanji broj vakcinisanih u Zlatiborskom okrugu je u Sjenici, je u potpunosti vakcinsano 7,4 odsto građana starijih od 18 godina.

Najveći broj je vakcinisan Sinofarm vakcinom, a najmanje Sputnjikom.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović nije zadovoljan brojem vakcinisanih, a pre svega brojem vakcinisanih zdravstvenih radnika. Njih u tom Zdravstvenom centru ima skoro 4.000, a vakcinisano je tek nešto manje od 1.500.

On smatra da bi trebalo naći način da se zdravstveni radnici obavežu na vakcinaciju.

Među pacijentima pozitivnim na koronavirus u Zlatiborskom okrugu, ima i onih koji su revakcinisani.

Direktor zdravstvenog centra na tu činjenicu kaže da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto i da obeoleli, a vakcinisani pacijenti imaju lakšu kliničku sliku.

Jednocifren procenat vakcinisanih u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je vakcinisano oko 8.000 stanovnika ovog grada, od tog broja 4.000 građana je primilo obe doze vakcina, što je odprilike 8 odsto stanovništva s obzirom, Novi Pazar ima oko 100.000 stanovnika.

Albin Škrijelj, koordinator jednog od punktova u Novom Pazaru, kaže za Nova.rs da je interesovanje veće, ali da još uvek nisu zadovoljni odazivom.

„Poslednjij dana javlja nam se povećan broj građana koji su zainteresovani za vakcinaciju, posebno onih mlađih, ali to još uvek nije zadovoljavajući broj. Mlađi ljudi su uglavnom zainteresovani za vakcine kompanije Fajzer, pre svega zbog putovanja, jer često nam navode da tu vakcinu primaju isključivo da bi mogli da putuju„ objasnio je.

Novi Pazar je, kako dodaje, jedan od retkih gradova gde vakcina može da se primi i bez prethodne prijave.

“U Medicinskoj školi smo oformili još jedan punkt pored već postojećeg u Domu omladine, gde građani mogu primiti vakcine kineske i ruske kompanije bez prethodne prijave na portalu eUprave. Oforimili smo i mobilne timove za vakcinaciju po okolnim selima” naveo je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare