Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Radovi na donjem Dorćolu su obustavljeni, nakon protesta grupe građana, koji su nekoliko večeri unazad izlazili na ulicu za vreme policijskog časa. Kopanje bagera i bušenje zbog izgradnje trolejbuske mreže trajalo je tri dana isključivo za vreme zabrane kretanja. Uz građane koji su se pobunili su sve vreme bili predstavnici opštine Stari Grad na čelu sa Markom Bastaćem.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda najavila je danas da će radovi na saobraćajnoj infrastrukturi u Venizelisovoj i Ulici Žorža Klemansoa biti obustavljeni do ukidanja vanrednog stanja, kako pojedinci ne bi ugrožavali živote građana i radnika.

„Nakon ove objave mislim da nema potrebe da dolazimo svaki dan. Ovde se postavja pitanje kako smo uopšte došli u situaciju da neko izvodi radove i da li je potrebno da se pobune građani u vreme policjskog časa da bi neko shvatio da možda ugrožava život ljudi koji nisu dva dana mogli da spavaju i to do dva noću jer je neko bušio po Starom gradu. Pitanje je ko je doneo odluku i ko je dao dozvolu da se izvode radovi u ovo vreme. To ostaje pitanje. Čisto sumjam da ćemo dobiti odgovor, a podnećemo krivičnu prijavu protiv Direkcije za izgradnju grada Beograda i gradonačelnika Zorana Radojičića“, rekao nam je Marko Bastać na licu mesta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Večeras je na ulicu izašlo oko 20 građana, a nakon što su se uverili da su radovi obustavljeni vratili su se u svoje domove.

„Oni su morali da izađu na teren, iako je direkcija izjavila da se obustavljaju radovi, kako pojedinci ne bi ugrožavali zdravlje drugih, bez obzira što su ovo objavili, ne bi bio prvi put da vlast demantuje ono što je objavila. Građani neće izlaziti narednih dana, ali ćemo pažljivo motriti na to šta se dešava“, kaže Bastać.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Slobodan Lukšić, jedan od učesnika protesta, za Nova.rs rekao je da su mu dva čoveka iz Komunalne policije prišla i da su ga slikala.

„Izašao sam juče posle 18 sati i prišla su mu dva mlada čoveka iz Komunlane policije. Jedan  me je slikao, a kada sam ga pitao zašto to radi, jel privatno ili službeno, rekao je službeno. Nije mi tražio nikakav dokument, a ja smatram da nisam prekršio nikakav zakon i da je moja građanska obaveza da se bunim protiv bahatosti. Nije u redu da grade u vreme kada su svi zatvoreni u kućama i kada ne mogu da se bune protiv toga. Oni se sprdaju sa nama. Mi ne damo naš Beograd, naš Dorćol i dostojanostvo. Na kraju mislim da će uspeti da izgrade ovo, ali nas neće poraziti.“

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pripadnici MUP-a pojavili su se večeras na mestu protesta, legitimisali pojedine učesnike i posle par minuta otišli.

Jedna od učesnica protesta je prokomentarisala da bi ih policajci verovatno više maltretirali da se nisu pojavili novinari.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs