Dopis Ružiću: Odustanite od male mature

Podeli:
Branko Ružić Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Milorad Antić uputio je ministru prosvete Branku Ružiću dopis u kome od njega traži da se ove godine, zbog načina na koji je izvođena nastava u okolnostima epidemije koronavirsa, odustane od male mature.

Dopis koji je ministru Ružiću poslao FSSŠ prenosimo u celosti:

Poštovani ministre,

Nadamo se da ste, s obzirom na novonastale okolnosti i katastrofalnu situaciju sa epidemijom bolesti kovid 19 u Republici Srbiji, kada je ceo obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu, shvatili da je održavanje male mature potpuno besmisleno u takvim okolnostima.

U situaciji kada skoro dve školske godine đaci ne pohađaju nastavu onako kako je to predviđeno planom i programom, kada čas idu u školu, a čas rade onlajn, teško da se može očekivati nivo znanja koji je neophodan za polaganje male mature.

Povezane vesti:

Uveden je kombinovani sistem nastave, pa se dobar deo predavanja sveo na gledanje televizije i raznih platformi, koje nikako ne mogu da zamene direktan kontakt učenika i nastavnika.
Kada se tome doda i činjenica da se pojedini predmeti uče samo u poslednje dve ili tri školske godine, kao na primer hemija, koja se pohađa od sedmog razreda ili fizika koja se uči tri godine, a najveći broj predmeta četiri godine, postavlja se opravdano pitanje:

„Da li je realno očekivati i nadati se da su učenici uspeli da savladaju zadato školsko gradivo i da mogu na jednom ozbiljnom nivou da polažu malu maturu?“

Postoji još jedan problem održavanja male mature koji smo uočili u svom sindikalnom radu. Insistiranjem da se ona održi, otvorićete crno tržište, jer će roditelji, u želji da im deca upišu što bolje škole, i zadnji dinar dati na privatne časove i profesore koji državi nesporno, ne plaćaju porez za ovakav rad, a pitanje je i koliko su pedagoški obučeni za rad iz predmeta koji su predviđeni za malu maturu.

U situaciji kada nemaju sve škole, ali ni svi učenici tehničke mogućnosti za održavanje i praćenje onlajn nastave i kada je jako malo dece spremno da se u potpunosti posveti učenju i sticanju znanja u novonastalim okolnostima, izvođenje male mature gubi svaki smisao. Jednostavno rečeno, rezultati na testovima bi bili jako loši.

Imajući u vidu navedene činjenice, sa kojima se, nadamo se i Vi slažete, Forum srednjih stručnih škola smatra da treba odustati od male mature.

Takođe smatramo i predlažemo da bi možda najbolje rešenje bilo da se formira Radna grupa, koja bi uradila ozbiljnu analizu i donela najbolje moguće rešenje kako za đake, tako i za njihove roditelje, ali i nastavnike.

S poštovanjem,
Predsednik FSSŠ – Milorad Antić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar