Vesna Turkulov Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Vlada Srbije postavila je bivšu načelnicu Infektivne klinike u Novom Sadu prof. dr Vesnu Turkulov za državnu sekretarku u Ministarstvu zdravlja. Doktorka Turkulov, čije se ime našlo u žiži javnosti zbog navodnog “VIP odeljenja” za obolele od kovida u sklopu Kliničkog centra Vojvodine, imenovana je rešenjem Vlade 11. maja, što je potvrđeno i u Službenom glasniku.

Ovim potezom je i definitivno završena unutarstranačka borba između gradske i pokrajinske struje SNS o prevlasti, odnosno upravljanjem najvećom vojvođanskom bolnicom.

Vest da je dr Turkulov tokom epidemije korona virusa kao načelnica Infektivne klinike imala tajno odeljenje za “VIP pacijente”, koje je nastavila da leči i nakon otvaranja kovid bolnice na Mišeluku, rezultirala je njenom smenom od strane
pokrajinske vlasti, kojom predsedava Igor Mirović.

Međutim, taj potez je razljutio gradsku vlast, kojom je tada upravljao bivši gradonačelnik Miloš Vučević, ali i
Eparhiju Bačku, koja je doktorki uručila i visoka crkvena odlikovanja zbog predanog rada u lečenju pacijenata od kovida 19. Situacija je kulminirala time što je naprednjačka struja oko Miloša Vučevića na skupštini krajem 2021. uspela da “preotme” od pokrajinskih vlasti osnivačka prava nad KCV.

Time je Grad preuzeo kadrovanje, ali i indirektno upravljanje finansijama najveće vojvođanske bolnice, oduzimaju Miroviću svaki dalji uticaj u pokrajinskom zdravstvu, kao i svim investicijama u KCV. U međuvremenu je afera dignuta na viši stranački nivo, pa je stigla naredba da se smire strasti. Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je u Novom Sadu “da ga ne interesuju lični animoziteti već rezultati koje postižu”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar