Foto: Privatna Arhiva; Google maps; Promo, Shutterstock

Zbog “neposlušnosti”, oštrih političkih stavova, protivljenja režimu, pristupa opozicionoj stranci, ali i borbe za bolje uslove rada zdravstvenih radnika, jedna od najboljih specijalistkinja patologije u Srbiji, koja je uradila najviše biopsija u zemlji koju “rak kosi”, dr med. Jelena Stojšić (63), "oterana" je, kaže za Nova.rs, u penziju pre vremena. Laboratoriju Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), u kojoj je godinama potpuno sama radila, sada, naglašava ona, vode mlađi ljudi, ima ih taman koliko je potrebno, a dijagnoze se čekaju mesecima, jer nema ko da ih nauči poslu.

“Nikad se ne bih vratila, jer moram da štitim svoje zdravlje!”, kaže doktorka Stojšić na početku našeg razgovora.

Foto: Privatna Arhiva

Ne spori da lepše živi u penziji, ali joj je neizmerno žao što nije ostala duže na poslu, da dočeka kadrovsko pojačanje u svojoj nekadašnjoj laboratoriji i da “nove, mlade ljude” nauči poslu.

Godinama radila testiranja na rak, a onda i ona obolela

“Sve je zbog politike i moje neposlušnosti. Pogurali su me da odem u penziju, iako sam još mogla da radim i da pomognem kolegama i pacijentima. Mobingovana sam godinama, do te mere da sam se 2007. razbolela od karcinoma dojke, a do tada sam radila sama sve biopsije i testiranja koja su stizala sa svih strana, nekada i sedam dana u nedelji bez pauze. Dok sam odlazila na zračenja, posle svake terapije, produžila bih na posao, jer nije bilo zamene za mene. Kada je uprava uvidela da mora da mi pomogne, dobila sam jednu kolegonicu 2008. Sve do 2021. smo radile bez prestanka uz pritiske nadležnih koji su pristalice režima, što ja nisam nikada bila”, priča dr med. Stojšić, subspecijalistkinja klinički patolog i viša naučna saradnica.

Institut Torlak Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U uslovima koji ne priliče laboratoriji 21. veka, bez pomoći kolega, doktorka Stojšić je na svojim leđima nosila minimum 150 biopsija nedeljno, plus sva testiranja i seciranja, koja su morala biti urađena u najkraćem roku.

“Uslovi rada u mojoj laboratoriji bili su očajni. Obećavali su mi da ću se preseliti u novu zgradu, ali se to nije dešavalo. Postavljala sam dijagnoze na biopsijama, a uzoraka je bilo sve više, jer naš narod, nažalost, masovno boluje od raka. Radila sam predviđanja toka bolesti za maligna oboljenja, kao i razna testiranja koja su presudna za dijagnostiku i dalje lečenje pacijenata. Bila sam lekar u ‘pozadini’, takva mi je struka, moj rad se ne vidi, ali ni to da je moja dijagnoza finalna za pacijenta. Pa opet, iako u svim laboratorijama tog tipa u svetu, radi najmanje šest ljudi, nas je bilo samo dve, a do pre nekoliko godina, bila sam samo ja”.

test krvi starenje
Foto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Otkaz, pa penzija

Dala je otkaz, a potom otišla u penziju, da bi sačuvala zdravlje i život.

“Nadležni su me doveli na ivicu u svakom smislu i nisam imala drugog izbora. Otkaz sam dala 1. decembra 2022, a onda sam bila na Birou, kako bih imala zdravstvenu knjižicu, sve dok ove godine nisam stekla uslov za penziju. Naravno, ne bih dala otkaz, niti otišla u penziju, još uvek, da me nisu na to indirektno primorali. Direktor Klinike, inače potpisnik SNS, jasno mi je dao do znanja da me ne želi u laboratoriji. Dovodio je u pitanje moj rad, dešavalo se da imam mnogo negativnih rezultata biopsija, da nema tumora, a on u to nije verovao, pa bi sve poslao na Institut za patologiju, na ponovnu proveru. Naravno, ja budem u pravu, ali ostanem ponižena”, seća se doktorka Stojšić.

Pročitajte još:

Ona je, naime, članica Stranke slobode i pravde od 2020, ali tvrdi da nikada u stranci nije pomijala probleme iz bolnice, niti je kolegama pričala o svom angažovanju u politici.

“Ipak, službe rade svoj posao, pa je informacija stigla do direktora, kada je mobing drastično pojačan. Pre više od godinu dana sam posle mnogo vremena otišla na odobreno odsustvo za kongres, a u laboratoriji nije bilo nikoga da me zameni, pa su uzorke za biopsiju morali da šalju na razne strane. Kada sam se vratila, dočekao me je fijasko. Pretnje kaznama za kongres koji mi je napismeno odobren. Pretili su mi zbog odlazaka na sva legitimna službena putovanja, nisam smela nigde da mrdnem. Otvorila sam bolovanje kada sam dobila užasne glavobolje, visok pritisak i drhtavicu, sve na nervnoj bazi, a tada sam već imala 61. godinu i onkološki sam pacijent. Odlučila sam da odem i sačuvam svoje zdravlje koliko mogu, a srce mi se cepalo”, sa tugom u glasu priča dr Stojšić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Diskretni“ mobing

Kada je napustila Kliniku, uprava je iznenada zaposlila dovoljan broj ljudi.

“Pred moj odlazak je došla jedna koleginica, koja je uskoro otišla na porodiljsko i nije bilo nikoga da radi. Sada ih međutim ima šestoro, jer se Uprava dozvala pameti. Međutim kolege me stalno zovu, kažu da laboratorija radi sporo, hvataju se za glavu, ništa ne postižu, jer ne znaju. Sa druge strane, ja sam uspevala da postignem, ali pod diskretnim mobingom, sa jednom ili nijednom koleginicom, što me je koštalo zdravlja. Tako je bilo sa prethodnom direktorkom Klinike. Sećam se da sam 2016. odbranila doktorat, a tadašnja direktorka je zabranila kolegama da prisustvuju odbrani. Baš tog dana je dovela nekog stručnjaka, koji je došao u moju laboratoriju da je obiđe, kad ja nisam tu i sve kolege su morale biti pristune. To je bio znak da želi da odem. Bila je uvređena što nije bila u Komisiji za odbranu i što nije zastupljena u mojim radovima”.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Posle nje, stiže novi, mladi direktor, koji se, ističe Stojšić, mnogo potrudio da je “otera”.

“Ta laboratorija inače donosi dosta novca, drže se predavanja, rade testiranja na Institutu za patologiju, koje Fond dobro plaća, pa mnogi hoće da je zloupotrebe, a sa mnom to nisu mogli”, objašnjava doktorka.

Podsetimo, u Srbiji svake godine od raka umre više od 20.000 ljudi, a oboli preko 40.000. Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, muškarci najviše obolevaju od raka pluća, debelog creva i prostate, dok je kod žena najučestaliji rak dojke, pluća, grlića materice. Za svakog pacijenta, kod kojeg lekar sumnja na malignitet, neophodno je uraditi biopsiju, zbog čega nam je potreban daleko veći broj specijalista patologije, nego što ih trenutno imamo, a koji će stručno, ali i brzo, zbog velikog broja uzoraka, uspešno završavati ovaj važan posao, kako bi lečenje počelo na vreme.

***

BONUS VIDEO: Grad Čačak pre tri godine dobio donaciju od 150.000 evra za najmoderniju PCR laboratoriju, koju još nisu otvorili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare