Srđa Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podaci o COVID-19, broju pacijenata na respiratoru i broju umrlih nisu umirujući ali je i manje pogoršanje, ako nije dobra vest, onda je manje loša, rekao je danas za TV Pink imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković. On je na pitanje novinara da li je smrtnost pacijenata na respiratorima 50 procenata potvrdio taj podatak i dodao da može da bude i veća.

„Na respiratore, ako se poštuju protokoli, dospevaju samo oni kojima je on neophodan a to su najteži slučajevi, respirator spasava život onima koji bi sigurno umrli bez toga“, rekao je Janklović.

Naglasio je da je vrlo značajno da terapiju u bolničkim uslovima sprovodi tim koji vodi infektolog ili pulmolog, i dodao da se kiseonik pokazao kao ono što najviše i presudno pomaže da ljudi ne budu stavljeni na respirator.

On je ocenio da je PCR veoma pouzdan način testiranja a do lažnih negativnih rezultata može da dođe kada je već prisutno zapaljenje pluća a virus je u trenutku uzorkovanja isčezao iz ždrela odakle se uzimaju uzorci.

„Ako je klinička slika veoma jasna, suština je da se test ponavlja, da ne bi bio lažno negativan“, rekao je Janković.

Podsetio je da je posle prvog pika prvog talasa urađena serološka studija populacije kojom je utvrđeno da je prokuženost populacije nešto viša od šest procenata.

„Sada je sigurno viša ali smo daleko od bilo kakvog funkcionalnog kolektivnog imuniteta“, rekao je Janković.

Dodao je da će manji procenat mladih imati tešku kliničku sliku zbog njihovih predispozicija.

„To je vrh ledenog brega ali ako je breg veći i ima više zaraženih mladih, i vrh je veći“, rekao je Janković.

On je poručio da je važno javiti se u kovid ambulante u kojima se vrši trijaža jer postoje indikacije za testiranje, i dodao da i građani koji su poslati da se leče od kuće moraju da budu u stalnom kontaktu sa lekarima.

Ponovio je da se lanac zaraze prekida izbegavanjem kontakata, držanjem distance, korišćenjem zaštitnih sredstva, i stalnom dezinfekcijom.

„I najbolje mere neće pomoći ako ih svi zajedno, složno ne sprovedemo. Bitno je da svi zajedno uspemo da ograničimo dalje pogoršavanje situacije“, rekao je Janković i dodao da ako svi nosimo maske štitimo se do 99 odsto.

Rekao je da maska nije apsolutno zaštitno sredstvo kada se koristi pojedinačno, ali da je visoka kolektivna zaštita ako maske svi nosimo.

Apelovao je da se građani ponašaju kao da je svako potencijalno zaražen jer je jedino tako moguće suzbiti epidemiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram