Dr Predrag Kon Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Portal Nova.rs juče je pokušao da odgonetne misteriju izlečenja 4.125 zaraženih koronavirusaom i drastičnu razliku u podacima za samo jedan dan. Članovi kriznog štaba nisu odgovarali na naše pozive, ali je na kraju od epidemiologa Predraga Kona stigao odgovor: To su oni koji su otpušteni sa jedinim negativnim nalazom a prošlo je 28 dana.

„Administrativno, jer je tako jedino bilo moguće… Nisu se vodili kao izlečeni nego samo kao otpušteni“, objašnjava Kon i odgovara na naše pitanje kako je moguće da se cifra volšebna promenila za samo jedna dan.

Prema zvaničnim podacima od petka, u Srbiji je od ukupno 11.667 zaraženih koronavirusom bilo izlečeno 6.931, odnosno, bilo je oko 4.500 aktivnih slučajeva. Međutim, za samo jedan dan, broj izlečenih je prema zvaničnim podacima skočio na 11.056.

Ovo znači da je za 24 sata broj izlečenih skočio za 4.125 osoba.  Tako se, nakon samo jednog dana, broj aktivnih slučajeva smanjio oko deset puta i iznosi 437.

Crnogorski scenario i broj izlečenih 

Podsetimo, uslov za ulazak u Crnu Goru, oko koga se podigla znatna bura u političkim krugovima, jeste da zemlja iz koje građani ulaze ima manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Epidemiolog Zoran Radovanović juče je za Nova.rs rekao da je reč o nelogičnosti koju je teško braniti, i u šali rekao da su ti ljudi ozdravili „dekretom i administrativnom odlukom“.

Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Na pitanje Nova.rs da li takva odluka može da ima veze sa mogućnošču ulaska naših državljana u Crnu Goru, Radovanović je rekao da Crnogorci nisu “ludi”, ali je ipak svestan i toga da su našim komšijama potrebni turisti.

“Nisu Crnogorci ludi, znaju oni šta se dešava i jasno im je koliko imamo novootkrivenih. Nisu to džepovi, to su nova žarišta. Ipak i Crnogorci su ekonomski u čabru, moraju da dovode turiste, makar i Srbe. Ipak, olabaviće oni, samo čekaju još malo da se kod nas popravi situacija”, rekao je Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare