Ilustracija; Foto: Cristina M. Fletes / Zuma Press / Profimedia

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je iz republičkog budžeta 2020. godine izdvojeno 3,2 milijarde dinara za lečenje cistične fibroze, a da je planirano da se 2022. godine izdvoji čak 3,7 milijardi, saopšteno je danas iz Udruženja Cistična fibroza Srbija.

Kako se navodi u saopštenju, Radojević Škodrić je na prvom okruglom stolu o toj bolesti istakla da se rezultati bolje saradnje udruženja i RFZO najbolje vide na činjenici da je uvoden najnoviji lek Trikafta.

Ona je naglasila da je Srbija, pored Slovenije, jedna od retkih zemalja koja je uspela da nabavi taj lek, obavezan skrining novorođenčadi, savremeni inhalatori i mnoge druge stvari.

Zbog toga je predsednica udruženja Milica Perić uručila Radojević Škodrić orden za iskazanu izuzetnu humanost na polju lečenja osoba sa cističnom fibrozom i naglasila da je početak primene leka Trikafta – Kaftrio u Srbiji od ogromnog značaja za pacijente, te da je to uspešan početak ka tome da u budućnosti svi oboleli budu pokriveni savremenom terapijom.

Bonus video: Najsmrtonosniji virusi 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar