Dragan Dobrašinović Foto:BETAPHOTO/Press centar UNS

Povodom najnovijih informacija da će se u Kragujevcu od 2024. godine proizvoditi električna Fiat Panda, predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i lider Uspravne Srbije Dragan Dobrašinović uputio je zahteve ministarstvima privrede i finansija da objave ukupan iznos troškova države po osnovu subvencija kompaniji Fiat Srbija. Dobrašinović kaže da je Fiat u Srbiji prevara decenije i da država građanima treba da položi račune u vezi poslovanja ove kompanije. 

Naime, danas je objavljeno da će se u Kragujevcu od 2024. godine proizvoditi električna Fiat Panda.

Foto:promo

Tim povodom na adrese Ministarstva privrede i Ministarstva finansija stigao je zahtev Uspavne Srbije da se objave informacije o ukupnom izbosu troškova Republike Srbije u poslovanju ove kompanije.

„Pošto prevara decenije zvana FIAT u Srbiji dobija novu epizodu vezanu za proizvodnju električnih automobila, koju ćemo za početak platiti 48 miliona evra Stelantisu (isto Fiat), vreme je da vlast položi račune o dosadašnjim troškovima poslovanja sa ovom firmom. Krajnje je vreme da građani Srbije, koje je privredno društvo FCA Srbija d.o.o. Kragujevac, odnosno Fiat Srbija, u kojoj je država manjinski vlasnik, koštalo 10.000 evra po radnom mestu, dodatne subvencije od više stotina miliona evra, oslobađanje od poreza i doprinosa na plate, poreza na dobit i imovinu,  PDV-a na uvoz alata, poreza na isticanje zaštitnog znaka, privilegovanu cenu struje, saznaju koliki su ukupni troškovi ovog preduzeća u celokupnom periodu poslovanja“, kaže predsednik Uspravne Srbije Dragan Dobrašinović.

Zato od Ministarstva finansija i Ministarstva privrede zahteva da objave i tačan iznos svih prihoda koje je država ostvarila kao manjinski vlasnik FCA Srbija d.o.o. Kragujevac i ukupnog iznosa primanja svih zaposlenih od osnivanja pa do danas.

„Samo na bazi istinitih, a ne lažnih podataka, moguće je analizirati efekte državnih subvencija i privilegija datih stranim investitorima, kao i buduće korake na tom polju.
Srpska vlast punih 15 godina vodi perverznu i apsurdnu ekonomsku politiku kojom ne samo da se strane kompanije stavljaju u privilegovan položaj u odnosu na domaću privredu, već je i domaća privreda, inače opterećena ogromnim nametima, ta koja, uz građane, plaća troškove privilegovanog poslovanja raznoraznih Fiata“, kaže Dobrašinović i dodaje:

„Uspravna Srbija smatra da je krajnje vreme da se prekine sa naopakom politikom subvencija i pretvaranja Srbije u ekonomsku i političku koloniju. Vreme je za zdravu i normalnu politiku, oslonjenu na domaće preduzetništvo i domaće resurse, bez zatvaranja prema svetu, ali i bez ničim opravdanih privilegija za strane investitore koji ovde posluju bez ikakvog ekonomskog rizika i na račun srpskog budžeta, srpske privrede i građana Srbije“.

BONUS VIDEO: Ovo je nekada bio automobil godine – ponos i dika Kragujevca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar