Centoventi koncept, Foto:printscreen/youtube/FCA

Danas je objavljeno da će se u Kragujevcu od 2024. godine proizvoditi električna Fiat Panda. Kako bi novi model mogao da izgleda, kojoj će klasi pripadati i na kojoj će se platformi raditi?

Pročitajte još:

Fiat, odnosno Stellantis grupa već neko vreme unazad priča o električnoj verziji malog gradskog modela Fiat Pande, a o čemu smo mi redovno pisali. Upravo zbog toga, već postoji niz konceptnih rešenja i prikaza kako bi novi model na struju mogao da izgleda.

Novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u fabrici u Kragujevcu, kao naslednik modela Fiat 500L.

Očekuje se da će nova Panda biti bazirana na konceptu Centoventi iz 2019. godine. Tehnološki bi trebalo da bude slična električnim modelima iz Stellantis grupe – Peugeot e-208 i Opel Corsa-e.

Dimenzijama bi bio sličan aktuelnoj Pandi, dakle kompaktni gradski model. Dizajn novog malog automobila koji će debitovati sledeće godine, već je odobren.

Biće dostupna hibridna i potpuno električna varijanta, a novi Fiat biće na aktuelnoj CMP platformi jer Stellantis neće početi sa upotrebom nove STLA platforme za manje automobile do 2026.

Ipak, novi model bi mogao dosta toga da pozajmi od električnog Fiata 500, kao što su baterije i električni pogon. Što se Pande tiče, prema najavama iz italijanske kompanije stiže nova generacija koja će biti robusna i jednostavna.

Novi model biće zanimljiv vlasnicima jer će u njemu moći da menjaju mnogo toga i da ga prilagođavaju sebi, a umesto klasičnog infotejment ekrana moći će da koriste svoj smartfon ili tablet. Sličan koncept ponudila je Dacia za novi Sandero.

Bonus video: Vozili smo električni BMW iX – da, onaj SUV koji svi živi komentarišu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare