Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Više od 60 umrlih svakoga dana, hiljade i hiljade zaraženih - to je epilog novog talasa korone koji je u Srbiji lagano počeo krajem avgusta - zahuhtava se, obara sve rekorde i nikako da ukoći. Stručnjaci upozoravaju da će, s obzirom na to da je epidemija puštena da ide svojim tokom, talas potrajati i da će se meriti novim žrtvama. Niko se ne usuđuje da precizno odgovori na pitanje kada će brojke početi da opadaju ili barem stagniraju. Jebno je izvesno - do kraja epidemije očekuju nas još hiljade umrlih.

Iz dana u dan raste broj umrlih, danas je korona oduzela još 64 života. Crni rekord u broju umrlih Srbija je zabeležila 4. decembra 2020. Tada su umrle još 64 osobe.

„Dokle god država ne bude uvela preventivne mere, dokle god nešto ne bude uradila da se poveća broj vakcinisanih, mi smo pušteni niz vodu. Epidemija je puštena da ide svojim prirodnim tokom. Ako nekome nije jasno šta znači puštanje epidemije da ide svojim tokom, da objasnim – to je 8.000 zaraženih dnevno, to je 60 umrlih svakog dana“, objašnjava dr Lela Ilić epidmiolog iz Udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Ona dodaje da će epidemija ići svojim surovim tokom, a posledica je  smrt na hiljade ljudi. Žrtve će biti i oni koji nisu morali da umru.

„Virus se adaprtira i menja svoje oblike. Verijacije dovode do toga da neko može da bude bolestan i po više puta. U tom procesu će umreti hiljade i hiljade ljudi“, objašnjava doktorka Ilić.

Ni zamenik direktora Kliničkog cenra u Nišu Radmilo Janković nema optimistične prognoze.

„Zaboravljamo da nam svakog dana oko 60 osoba umre od korone, a biće i više. Očekivano je da imate ovoliki broj zaraženih“, kaže dr Janković.

Dr Zoran Radovanović napominje da je prognoze o trajanju pandemije teško davati na osnovu tečnih brojki.

„Neko odlučuje koliko je obolelih i umrlih dnevno i zavisi šta će on da napiše. Ako je politički oportuno imaćemo pad ii porast, zavisi kakva je politička odluka. Brojevi zavise od politike“, smatra Radovanović.

Zvanična statistika na sajtu covid19.rs pokazuje da je od korone umrlo 9.698 ososba. Ta cifra nije promenjena uprkos tome što je još krajem juna, nakon revizije podataka ministar zdravlja Zlatibor Lončar priznao da je korona uzela više od 10.000 života. Precizan broj umrlih od kovida još ne znamo, ali se u svakom slučaju crni niz  ne završava…

Bonus video: Nova.rs u crvenoj zoni batajničke bolnice

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar