Dragana Đurić, Dragana Djurić Direktorka nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije
Dragana Đurić Foto: N1

Direktorka nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije Dragana Đurić izjavila je u Danu uživo da se roditelji raduju informaciji da će deca "bar krenuti normalno u školu". Pretpostavlja da je onima koji donose odluke prilično jasno kako će to da izgleda i dodaje da njima, koji se nalaze sa druge strane, za sada uglavnom jeste jasno.

Prema njenim rečima, roditelji se, za početak, veoma raduju informaciji da će deca bar krenuti normalno u školu – po sistemu 45 minuta uz boravak u klupama.

„Prethodna godina donela je mnogo neizvesnosti, kako u škole, tako i u porodični život, i stiče se utisak da su i roditelji stekli jedno zasićenje okolnostima u kojima su se deca školovala tokom prethodnog perioda. Čini mi se da se nalazimo u jednoj situaciji koju je jako teško predvideti“, kaže ona.

Pretpostavlja, kaže, da je onima koji donose odluke prilično jasno kako će to da izgleda i dodaje da njima sa druge strane za sada uglavnom jeste jasno.

„Deca ne nose maske dok sede, nose kad ustanu, nastavnici koji su vakcinisani ne moraju da nose maske, osim ako ne prilaze blizu detetu…“, kaže ona.

Ističe da su sproveli dve ankete – u aprilu i novembru prošle godine.

„Prva je pokazala visok nivo zadovoljstva roditelja brzinom kojom je država dala odgovor na jednu do sada neviđenu situaciju, bili su prilično podržavajući u odnosu na sve aktivnosti koje su se realizovale, a druga je već pokazala da raspoloženje opada“, rekla je ona.

Mišljenja je da je „u ovom trenutku lopta u dvorištu Ministarstva prosvete, ali i NVO koje su uključene u obrazovanje“.

Govoreći o trošku roditelja za neophodan školski pribor, kaže da se zvanično nije menjao, ali da „je činjenica da se taj zbir svake godine malo uveća“.

„Nije bilo potrebno čak ni da se poveća, i prošle godine je bio gotovo nepodnošljiv za porodicu prosečnih primanja u Srbiji. Ove godine, kada su mnogi ljudi ili izgubili posao ili im je smanjena plata, ovo je zaista veliki atak na kućni budžet. Roditelji se dovijaju tako što žrtvuju sebe, a deci priušte ono što je neophodno da im priušte, kao što je to uvek i bilo. Mi smo inače specijalisti u preživljavanju onoga što se ne da preživeti“, kaže ona.

BONUS VIDEO: Intervju Milan Bajić, direktor osnovne škole „Josif Pančić“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar