Dubravka Đedović Foto: Milos Tesic/ATAImages

Način rada elektrane i savremena tehnologija TE-TO Pančevo doprinose uštedi u potrošnji goriva, čime se smanjuje emisija štetnih gasova i do 50 odsto u odnosu na zasebnu proizvodnju toplotne i električne energije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović posle posete prvoj gasno-parnoj elektrani u Srbiji.

„Proces zelene energetske tranzicije nezaustavljivo teče, a cilj je energetska sigurnost uz zdravu životnu sredinu. TE-TO Pančevo doprinosi ostvarenju tog cilja“, rekla je Đedović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ona je podsetila i da TE-TO Pančevo celokupnu proizvodnju električne energije treba da isporučuje u energetski sistem Srbije, čime značajno doprinosi energetskoj sigurnosti, imajući u vidu da je planirano da ove godine isporuči 1.400 gigavat-sati.

„Do sada je Elektroprivreda Srbije preuzela 460 gigavat-sati, što je važno za stabilnost i pouzdanost našeg elektroenergetskog sistema“, rekla je Đedović.

Prema njenim rečima, cilj je da se gas iskoristi kao tranzicioni energent.

„Tranzicija na obnovljive izvore energije će potrajati, pa su nam u međuvremenu potrebni stabilni izvori poput ovog gasnog postrojenja, izvori koji su značajni i sa aspekta zaštite životne sredine“, dodala je Đedović.

U saopštenju se navodi da je TE-TO Pančevo počela sa radom u oktobru prošle godine, a Gazprom Energohoding Srbija u nju je investirao 196 miliona evra.

***

BONUS VIDEO – Dubravka Đedović o reformi energetskog sektora: Svaka promena je bolna ali moramo da podižemo cene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar