Dubravka Đedović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obratila se danas u Abu Dabiju na plenarnoj sednici 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), koje je Srbija jedna od zemalja osnivača.

Na godišnjoj Skupštini IRENE razmatraju se najvažnija pitanja u vezi sa procesom energetske tranzicije na globalnom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

„Srbija se dominantno oslanja na ugalj u proizvodnji električne energije. Neophodno je da sprovedemo pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije, koja će zaštititi sve zaposlene i lokalne zajednice koji su zavisne od ove industrije danas. Srbija se obavezuje na slične ciljeve u sprovođenju zelene tranzicije kao i EU, ali nažalost nemamo jednak pristup finansijskim instrumentima kao države članice“, rekla je ministarka u obraćanju.

„U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od 5 milijardi evra – pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više OIE na mreži.“

Na konferenciji, koja se održava danas i sutra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, predstavnici zemalja učesnica, među kojima je i Srbija, razmatraju, između ostalog, kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma i njegove dugoročne ciljeve, perspektive energetske tranzicije u svetu, kao i ključne prioritete u različitim geografskim okruženjima i sektorima u okviru priprema za COP28.

U nastavku posete Abu Dabiju, ministarka Đedović će imati i bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom, takođe, prisustvovaće ministarskom panelu „Kretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije“, koji se održava u okviru „Abu Dabi nedelje održivosti“.

***

BONUS VIDEO – Šampioni zagađenog vazduha: Ugalj lošeg kvaliteta, termoelektrane blizu grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare