U osnovnim školama u Srbiji juče je počelo polaganje završnog ispita za sve male maturante. Prvog dana budući srednjoškolci polagali su test iz srpskog (maternjeg) jezika, drugog dana rešavali su zadatke iz matematike, dok sutra, koji je ujedno i poslednji dan male mature, polažu test iz predmeta po izboru. Iako je bilo navoda o pomeranju termina, mala matura nije zaobišla osmake iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj se 3. maja dogodio nezapamćeni masakr kada je učenik sedmog razreda ubio devetoro svojih drugara i školskog čuvara. Očekivalo se, makar, da se promeni lokacija polaganja prijemnog ispita za ove učenike, ali to se nije dogodilo, te su osmaci iz "Ribnikara" rešavali testove u svojoj školi.

Osmaci Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ polagali su juče test iz srpskog jezika, a danas iz matematike u svojoj matičnoj školi, kao, između ostalog, i svi maturanti u Srbiji.

Pojedini roditelji osmaka iz „Ribnikara“ smatraju da je organizacija male mature mogla da bude drugačija, odnosno da je trebalo da se polaganje završnog ispita izmesti u neki drugi objekt.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Predsednik Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević ističe za Nova.rs da se niko od roditelja nije obratio Savetu, upravi škole, niti Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se polaganje prijemnog ispita organizuje u nekoj drugoj školi ili ustanovi Grada Beograda.

„Apsolutno niko to nije tražio, a čvrsto verujem da su, recimo, roditelji tražili od Ministarstva da se promeni mesto polaganja male mature, da bi Ministarstvo to i omogućilo. Sigurno bi izmestili decu u neki drugi objekat, odnosno omogućili bi onima koji ne žele da polažu prijemni ispit u školi u kojoj je njihov drug ubio drugare i školskog čuvara, da polažu u drugoj školi“, objašnjava Đorđević.

Pročitajte još:

Dodaje da su čak sami osmaci želeli da polažu malu maturu u svojoj školi u koju su išli osam godina.

„Deca žele da budu u ravnopravnom položaju sa ostalom decom. Inače, osmaci su u tom periodu kada su se, nakon tragedije, deca ‘Ribnikara’ vratila u školu, bili najbrojniji. Tako da, one koji smatraju da je organizacija male mature trebalo da bude na nekom drugom mestu, treba da pitate da li su se obratili nekom, pa im taj neko nije izašao u susret. Pošto, sve ono što su roditelji osmaka preko Saveta roditleja tražili, odnosno obratili se Ministarstvu, sve je bilo ispunjeno. To moram da naglasim“, tvrdi Đorđević.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naglašava i da je Ministarstvo prosvete omogućilo roditeljima osmaka i lakši upis u srednju školu.

„Bukvalno je ispunjeno sve što su tražili. Čak su iz Ministarstva prosvete rekli da smo bili vrlo skromni. Kažu da su bili spremni da učine i više. A što se tiče polaganja prijemnog ispita, deca su svakako i juče i danas ulazila na drugi ulaz, dakle ne koristi se deo škole u kom se desio masakr, on je potpuno zatvoren. Njega koriste samo nastavnici“, tvrdi naš sagovornik.

Inače, predlog Ministarstva prosvete za osmake ‘Ribnikara’ bio je da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava za 30 odsto od broja bodova koji mu nedostaje do maksimalnih 100.

Takođe, ukoliko se desi da u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a da je više učenika ispunilo uslove za rangiranje, učenici će se ravnomerno raspodeliti po odeljenjima.

Zahtevi na čekanju

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ navodi i da Vlada Srbije još nije odgovorila ni na jedan zahtev roditelja.

Roditelji odeljenja sedmog dva su, podsetimo, nekoliko dana nakon masakra, izneli sedam zahteva pred nadležne organe koje traže da se ispune. Đorđević kaže da još uvek nemaju nikakve pismene potvrde o odgovorima Vlade, dok su usmenim putem dobili određene informacije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ponovo smo zatražili odgovore pismenim putem. Odužilo se, zato smo se još jednom obratili predstavnicima Vlade s podsećanjem na to i sa molbom da se dostave odgovori pismenim putem. Mi imamo puno nekih informacija koje smo saznali usmenim putem. Na primer, rekli su nam da je u okviru MUP-a pokrenuta interna istraga o tome ko je naložio otkrivanje spiska na kom su bila napisana imena dece koja su bila planirana za ubistvo“.

Dodaje da su saznali i da je pokrenuta javna nabavka za prvu fazu rekonstrukcije škole.

„To smo saznali našom pretragom na portalu javnih nabavki. Ja verujem da to što oni nama usmeno kažu, da je istina, ali ne znam zbog čega je poblem da dobijemo i napismeno jer mi smo grupa od 43 predstavnika u Savetu roditelja i predstavljamo 2.000 roditelja. Mi moramo njih da izvestimo i zato tražimo pismeno da bismo ih obavestili. Jer, ovako dovodimo sebe u poziciju da roditelji počinju da sumnjaju u naš rad. Kad se prenose informacije usmene, nešto se zaboravi, nešto se pogrešno formuliše i to je glavni razlog što mi tražimo pismeno odgovore, ali ih još uvek nemamo“, navodi Đorđević.

Majka osmaka iz „Ribnikara“: Deca su želela da polažu malu maturu u svojoj školi

Majka jednog osmaka OŠ „Vladislav Ribnikar“ kaže za Nova.rs da je njeno dete izjavilo da želi da polaže malu maturu u svojoj školi.

„Moje dete i njegovi drugari su mišljenja da ovaj tragičan događaj i svoje nastradale drugare nikada ne treba da zaborave i da baš, u znaku sećanja na njih, treba da malu maturu polažu u svojoj školi jer da su ih izmestili na neko drugo, bilo bi da je Kosta pobedio i uspeo u onome što je naumio. Tkao deca misle“, kaže za naš portal jedna majka koja je i juče i danas uvela dete u školu na drugi ulaz.

BONUS VIDEO: Žarko Vejić, roditelj učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar