Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ograničenje prava na kretanje tokom vanredog stanja, uvedenog zbog epidemije koronavirusa, trpeli su svi građani Srbije, ali ne podjednako, i opravdano se postavlja pitanje diskriminacije građana starijih od 65 godina i njene opravdanosti, navodi se u danas objavljenoj analizi Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Uz konstataciju da vlada nije ni pokušala da primeni blaže mere za osobe starije od 65 godina, dodaje se da je, za razliku od ustavnih sudova u regionu i širom Evrope, koji su se bavili procenom ustavnosti sličnih mera, Ustavni sud Srbije ostao pasivan tokom vanrednog stanja, dopuštajući pravnu nesigurnost i kršenja prava građana.

Zbog te pravne nesigurnosti, izazvane i čestim menjanjem propisa, došlo se do izrazito visokog broja predmeta gde su građani okrivljeni za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima.

Navodi se da je ograničenje prava na slobodu kretanja propisano Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, koja je bila izmenjena čak 10 puta.

Dodaje se da je odluka o proglašenju bolesti kovid-19, izazvane virusom korona, uz propisivanje obavezne izolacije u kućnim uslovima, menjana nekoliko puta, a često su se menjale i države na koje se mera odnosila.

Samo u martu je ta odluka izmenjena 12 puta, što je dovelo do opšte konfuzije. Građanima su izricana usmena rešenja prilikom prelaska granice, ali im nije uručivano nikakvo obaveštenje o pravima, posebno prvih par dana primene mera, zbog čega mnogi nisu znali da se mere na njih odnose, konstatuje Jukom.

U analizi se iznosi podatak da je tokom vanrednog stanja u oko 950 krivičnih predmeta održan glavni pretres i da je najveći broj vođen za krivična dela nezakonito postupanje po zdravstvenim propisima i nasilje u porodici.

Veliki broj građana optuženih za vreme vanrednog stanja nije ranije krivično kažnjavan, navodi se u analizi Jukoma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare