Foto:Miljana Isailović

Lekari Klinike za anesteziju u Nišu borili su se i „lavovski“ izborili za život poznatog niškog šahiste i šahovskog trenera Dragana Živića, a on im je danas uzvratio onim čime su ga bodrili tokom lečenja – partijom šaha i šahovskom garniturom kao poklonom.

Tokom borbe sa korona virusom Živić je na bolničkom lečenju u Kliničkom centru u Nišu proveo  čak 95 dana i za to vreme je dva puta reanimiran i dva puta priključivan na respirator, prvi put 17 dana, a drugi put 10 dana. Bezmalo 11 meseci od oboljevanja od kovida Živić se vratio svom poslu trenera u Dečijem kulturnom centru, a dovoljno se oporavio da može da poseti i one koji su, kako kaže „bdeli nad njim“ 24 časa dnevno više od tri meseca.

„Oni su za mene heroji koji stoje u prvoj liniji borbe protiv kovida. Dali su sve od sebe, bodrili me, radovali se zajedno sa mnom kada su mi se rezultati popravljali. Kada bi na ekranu videli poboljšanje, aplaudirali su mi kao da sam dao go“, rekao je Živić koji je FIDE majstor, FIDE trener u šahu i medjunarodni šahovski sudija. Kako je kazao, sve vreme boravka u bolnici mislio je o svojim ćerkama i dao je sebi zadatak da će se izlečiti kako bi decu „izveo na put“.

„Tokom lečenja me je najviše plašila pomisao da ću morati da odem u invalidsku penziju, a ta penzija je značajno manja od „redovne“. Pitao sam se šta će biti sa mojoj suprugom i dve ćerke ukoliko se to dogodi, kako ćemo da preživimo i kako ćemo da školujemo decu. Moja supruga je nastavnik muzike, ali ne može da pronađe posao, tako da se izdržavamo od moje plate. Jedna ćerka ima 16 godina, a druga pet“, izjavio je Živić.

Povratak na posao, dodao je, pre samo par meseci izgledao mu je kao daleki san.

Dragan Živić
Dragan Živić. Foto: Dragan Živić/Privatna arhiva

„ Tokom bolničkog lečenja oslabio sam više od 30 kilograma, a mišići i stopalo desne noge noge su mi atrofirali tako da sam na kućnom lečenju ponovo učio da hodam. Po izlasku iz bolnice usledile su nove komplikacije, dobio sam trombozu i tako se moje lečenje dodatno odužilo“, kazao je Živić. Povratak na posao, kazao je za njega predstavlja pravu „radnu terapiju“ u borbi sa brojnim postkovim komplikacijama.

„Kako je kazao, zbog komplikacija izazvanih korona virusom, punih sedam meseci bio je prikovan za krevet

„Žurilo mi se da počnem da radim, uželeo sa se posla i normalnog života, ali me je doktorka, moj izabrani lekar, čuvala od mene samog. Nije dozvolila da počnem da radim, dok nisu prošle tri nedelje od kako sam primio drugu vakcine protiv korona virusa. Nakon povratka sa bolovanja prvi dan na poslu mi je izgledao kao prvi dan kada sam pre 30 godina počeo da radim. Bio sam zaista ushićen. Na časove šaha su se vratila deca koju sam trenirao prošle godine, a imam i nove polaznike“, rekao je Živić. Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković rekao je danas da svaki oporavak pacijenata daje „vetar“ u ledja zaposlenima na klinici, u ovoj teškoj, gotovo „epskoj“ borbi sa korona virusom.

„Kod Dragana je ta borba bila posebno teška jer je dva puta bio na mehaničkoj ventilaciji, jednom na neinvazivnoj ventilaciji, imao je jedan srčani zastoj i nekoliko reanimacija“, naveo je Janković. Prema njegovim rečima, za Dragana su se najpre mesec i po dana borili lekari u „crvenoj zoni“, a potom skoro isto toliko vremena lekari u „zelenoj zoni“.

Foto:Miljana Isailović

„Tokom te duge borbe za njegov život, u najtežim trenucima bodrili smo ga time da ćemo mi još sa njim igrati šah. Sa tim obećanjem smo ga i ispratili sa klinike, posle 95 dana lečenja“, kazao je Janković. Pomoćnik Klinike za anesteziju Goran Milošević rekao je da bi borbu za Draganov život pre uporedio sa fudbalskom utakmicom nego sa šahovskim mečom, zato što je imala dva poluvremena, jedno poluvremeno u „crvenoj“, drugo u „zelenoj zoni“.

„Podjednako su bila teška oba perioda. Teško je i komplikovano lečenje. Uvek sa neizbežnim ishodom. Na sreću, kod Dragana sa srećnim krajem“, izjavo je Milošević. Specijalista anesteziologije Natalija Vuković, kazala je da su u Živićevo lečenje bili uključeni bili uključeni lekari različitih specijalnosti, medicinske sestre sa Klinike sa anesteziju i fizioterapeuti. Armija ljudi, dodala je Vuković, svaka je svojom „kockicom“ doprinela da Dragan nastavi da živi.

BONUS VIDEO: Dr Emina Milošević o tome zašto moramo da primimo buster dozu vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare