Prof. dr Stojanović: Sve što treba da znaš o novom leku za koronu

Zdravlje 06. nov. 202109:42 > 11:11
Podeli:
lek za koronu
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Nedavno nam je stigla vest da je Velika Britanija postala prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korone u obliku pilule kompanija Merk i Ridyybek bajoterajutik. Kako radi lek molnupiravir, kome je namenjen i da li je to novo svetlo u borbi s koronom, za portal Nova.rs govori farmakolog prof. dr Radan Stojanović.

Lek za koronu molnupiravir je prva oralna terapija protiv kovida 19 koja je do sada odobrena u nekoj od zemalja sveta, a uskoro bi mogla da dobije zeleno svetlo i u SAD.

A šta je zapravo taj lek i kako deluje?

„To je prvi oralni antivirusni lek odobren za lečenje kovid a19 u svetu, koji je odobrila Britanska agencija za lekove. U kliničkom ispitivanju je pokazano da za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda ako se uzme u prvih pet dana bolesti: u grupi koja je uzimala molnupiravir hospitalizovano je 7,1 odsto pacijenata, a u grupi koja je dobijala placebo 14,1 odsto“, kaže prof. dr Radan Stojanović.

On objašnjava i koja je razlika između molnupiravira i remdesivira, koji se ranije pominjao kao lek za koronu.

„Molnupiravir se koristi oralno u kućnim uslovima, i to kod pacijenata sa lakšom i blagom kliničkom slikom, dok se remdesivir, jedini odobren lek od strane FDA za lečenje kovida 19, koristi intravenski u bolnici kod pacijenata sa zapaljenjem pluća kojima je potreban kiseonik“, kaže Radan Stojanović, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

On ističe i da je ovaj lek za koronu najbolje uzeti što pre od početka bolesti, odnosno od saznanja da je pacijent pozitivan i da ima simptome, tj. u prvih pet dana.

Naš sagovornik govori i kome je namenjen lek molnupiravir.

„Namenjen je za primenu samo kod onih sa blagom do umerenom formom bolesti koji imaju bar jedan rizik za razvoj bolesti u tešku formu. Ti faktori rizika su: stariji od 60 god, gojazni sa BMI većim od 30, osobe sa bolestima srca, bubrega, šećernom bolešću, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.“

Pročitajte još:

Postavlja se pitanje i da li ovaj lek mogu koristiti pacijenti svih uzrasnih grupa.

„Davaće se samo starijima od 18 god jer kod mlađih nije ispitivana njegova efikasnost i bezbednost. Takođe, ovaj lek se ne preporučuje za primenu kod trudnica.“

Prof. dr Stojanović priča i da li se molnupiravir može pored terapije koristiti i u prevenciji oboljenja, kao i da li se sprovode klinička ispitivanja?

„Ispituje se da li ovaj lek za koronu može da spreči zaražavanje zdravih koji žive u istom domćinstvu sa obolelima. Čekaju se rezultati te studije.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar