Olga Mitrović, v.d. direktorka beogradske Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, više nije na toj funkciji, saznaje Nova.rs. Prema našim saznanjima, ona nije mogla da podnese pritisak s kojim se svakodnevno suočavala na tom radnom mestu i posle nešto više od dva meseca podnela je ostavku. S druge strane, ministarka prosvete u tehničkom mandatu Slavica Đukić Dejanović za naš portal tvrdi da se Mitrovićeva povukla s direktorske pozicije iz "zdravstvenih razloga".

Mesto v.d. direktora Ogledne osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu u kojoj se 3. maja dogodio nezapamćen zločin, kad je učenik ubio devetoro vršnjaka i školskog čuvara, ponovo je ostalo prazno. Olga Mitrović koja je na toj poziciji bila od 4. oktobra, podnela je ostavku.

Prema saznanjima Nova.rs, Mitrovićeva koja je bila učiteljica u ovoj školi dugo godina, nije mogla da podnese pritiske koje je dobijala sa svih strana. To su za Nova.rs ispričali roditelji čija deca pohađaju ovu školu.

„Učiteljica Olga nije mogla da izdrži pritisak i bahatost pojedinih roditelja. Ona je dugo godina zaposlena u ‘Ribnikaru’. Odličan je predavač i pedagog. Škola više nije kao što je bila, samim tim ni ta fotelja više nikad neće biti ista. Svako ko dođe na tu poziciju svesno ulazi u osinjak da se bori za opstanak“, tvrdi jedan od roditelja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da Mitrovićeva nije mogla da se izbori u određenim situacijama u kojima je trebalo uspostaviti ravnotežu.

„Trebalo je pomiriti dve strane, i zadovoljne i nezadovoljne, a to je nemoguće. Nažalost, to se slomilo na njoj. Olga je pokušala dva meseca da radi svoj posao onako kako treba, ali su je ometali i sabotirali, tako da je ovo rezultat – škola je ostala bez ‘glave'“, kaže ona.

Drugi roditelji čija deca pohađaju „Ribnikar“, koje smo takođe kontaktirali, rekli su za naš portal da je v.d. direktorka već nekoliko nedelja na bolovanju, kao i da su „načuli“ da se neće vraćati na to mesto.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

„Situacija je jasna, niko neće da rukovodi tom školom. Posle prve v. d. direktorke, a sad i Olge, pitanje je da li će se naći neko treći ko će doći na to mesto. Jedino ako Ministarstvo ne natera nekog prosvetara da sedne u tu fotelju. Škola će se zatvoriti, videćete. 3. maj i dalje traje, država to ne shvata, Ministarstvo se pravi da se nastava normalno odvija, a više ništa nije normalno. Ovo je kraj škole, zapamtite šta sam vam rekla“, navela je za naš portal majka jedne ubijene učenice.

Ministarka: U pitanju su zdravstveni razlozi

Ministarka u tehničkom mandatu Slavica Đukić Dejanović potvrdila je za Nova.rs informaciju da v. d. direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar“ Olga Mitrović više neće obavljati tu funkciju.

Međutim, ona tvrdi da su razlozi njene ostavke zdravstvene prirode.

„Ona je podnela ostavku iz zdravstvenih razloga“, navela je ministarka Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović Foto:TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIĆ

Podsetimo, pre masovnog ubistva u „Ribnikaru“ direktorka škole bila je Snežana Knežević, koja je u trenutku tragedije bila u petom mandatu.

Roditelji učenika odeljenja VII-2, u kojem se dogodio napad, 20. maja uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem su tražili hitnu suspenziju direktorke, školskog psihologa i pedagoga.

Smenu Kneževićeve zatražila je Republička prosvetna inspekcija Srbije, nakon čega ju je Ministarstvo prosvete razrešilo funkcije.

I prva v. d. podnela ostavku pre isteka mandata

Posle smene Snežane Knežević, na mesto v. d. direktorke škole stigla je učiteljica Anđela Petrović koja je radila u Osnovnoj  školi „Danilo Kiš“ na Voždovcu.

Iako mandat vršioca dužnosti traje najduže šest meseci i u tom roku treba da bude izabran novi direktor škole, Petrovićeva je ipak odlučila da se povuče s ovog mesta pre isteka roka, samo tri meseca nakon što je stupila na funkciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Njoj je, kako je ispričala u intervjuu za Nova.rs, ponestalo snage za dalje vođenje škole pošto se susretala sa različitim situacijama na poslu.

Redakcija Nova.rs uputila je pitanja Olgi Mitrović povodom njenog odlaska sa funkcije v.d. direktora u „Ribnikaru“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO: Protest roditelja dece ubijenih u Ribnikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar