dr Verica Jovanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je preteća zbog čega je potrebna obimnija kontrola korišćenja zaštitnih mera, ocenila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ona je podsetila da je juče od oko 12.000 testiranih osoba, više od 2.400 imalo pozitivan nalaz na prisustvo korona virusa, što je kako je navela, visok procenat pozitivnosti.

„Najviše slučajeva registrovano je u Beogradu, slede Novi Sad i Kragujevac a veliki rast broja novoinficiranih zabeležen je i u Valjevu i Kraljevu dok je u ostalim gradovima manji porast broja pozitivnih. Oko 15 odsto novih slučajeva zahteva bolničko lečenje, a samo juče smo imali 400 hopsitalizovanih što predstavlja veliki rizik“, upozorila je direktorka Batuta.

Apelovala je na građane da drže fizičku distancu i izbegavaju okupljanja u kolektivima navodeći da time pomažu zdravstvenom sistemu da im bude dostupan na kvalitetan način.

Govoreći o vakcini protiv sezonskog gripa, ona je navela da je važno vakcinisati se iako u Srbiji još uvek nema laborotarijski potvrđenih slučajeva u ovoj sezoni kako bi se sprečilo eventualno udruženo dejstvo gripa i virusa korona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar