Foto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bs

"Vakcinacija trećom dozom nije počela. Konačna odluka o trećoj dozi tek treba da bude precizirana, tada će se znati i vreme početka te vakcinacije", kazala ej za Nova.rs direktorka Zavoda za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

„Procedure o vakcinaciji biće definisane stručno metodološkim uputstvom za sprovođenje ove vanredne imunizacije, kao i do sada. Navedeno uputstvo se kao i do sada dostavlja svim zdravstvenim radnicima koji sprovode imunizaciju i po njemu se postupa, što je ustaljeni praksa“, odgovorila je Jovanović u kratkoj prepisci.

Ona napominje da će istovremeno indikacije za vakcinaciju jasno biti komunicirane i putem medija, kako bi se procedura jasno prenela građanima.

„Potrebu za trećom dozom će prvo imati grupe sa do sada navedenim zdravstvenim rizicima rizicima. A do tada apelujemo da se što veći broj ljudi vakciniše, jer je to put ka sredini u kojoj virus ne može da opstane“, poručila je doktorka Jovanović.

Krizni štab je u sredu doneo preporuku o trećoj dozi vakcine protiv korone za one koji imaju pad imuniteta, maligne bolesti, bolesti krvi ili idu na hemodijalizu.

„Njihov izabrani doktor, onaj koji ih vodi i poznaje njihovu situaciji treba da odredi da oni prime treću dozu“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

On je napomenuo da preporuka važi za sedam-osam bolesti.

Za opštu populaciju će se doneti odluka nakon daljih ispitivanja.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar