Kovid bolnica Batajnica
Tatjana Adžić Vukićević Kovid bolnica Batajnica Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za Nova.rs da se trenutno na bolničkom lečenju u ovoj ustanovi nalazi 170 bolesnika, koji su raspoređeni u pet poluintenzivnih i jednu jedinicu intenzivnog lečenja.

Prema njenim rečima, broj hospitalizovanih povećava se svakog dana – broj novih pacijenata na dnevnom nivou iznosi oko 20 do 30.

Adžić Vukičević ističe da se, u odnosu na period od pre tri nedelje, broj hospitalizovanih povećao čak pet puta.

Većina hospitalizovanih, čak oko 90 odsto, su bolesnici koji su u Kovid bolnicu Batajnica upućeni iz drugih ne-kovid bolnica, a Adžić Vukićević ističe da je upravo to izuzetno zabrinjavajuće.

„Kovid je ušao u praktično sve zdravstvene ustanove, dolaze najrazličitiji bolesniici, od onkoloških koji su zbog kovida morali da prekinu hemioterapiju, radioterapiju, da budu povučeni sa operativnog programa, do onih sa sveže prebolelim infarktom srca, plasiranim stentovima, bolensiici na hemodijalizi, povređeni u saobraćajnim udesnima…“, naglašava Adžić Vukičević.

S druge strane, objašnjava direktorka bolnice, znatno manje se hospitalizuju oni koji su upućeni iz Kovid ambulanti ili iz prijemno-trijažnih odeljenja koji pravovremeno daju antivirusnu terapiju i na taj način sprečavaju nastanak težih formi bolesti.

Među hospitalizovanima dominiraju bolesnici starije životne dobi.

„Kliničke slike su, što se tiče kovida, blaže u odnosu na sve prethdone talase virusa, a sa druge strane, bolesnici su ugroženi zbog niza drugih pridruženih bolesti. Ovim putem apelujem na nastrožije poštovanje epidemioloških mera u zdravstvenim ustanovama, strogu kontrolu poseta u bolnicama i nošenje zaštitnih maski, kao sastavnog dela radne uniforme za sve zaposlene u bolnicama bez izuzetka“, zaključila je Adžić Vukičević.

BONUS VIDEO Direktor SZO za Srbiju: Ne treba majmunske boginje porediti s koronom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare