Tatjana Adžić Vukičević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Državni sekretari u Ministarstvu zdravlja održali su sastanak sa rukovodstvom kovid bolnice Batajnica, povodom epidemiološke situacije u zemlji. Direktorka bolnice Tatjana Adžić Vukićević izjavila je nakon sastanka da je „ovo najteži trenutak u radu bolnice“.

Ona je izjavila da su kapaciteti bolnice popunjeni i da se u njoj trenutno nalazi 915 pacijenata.

„Došla sam u situaciju da se traži mesto više, da strahujem od svakog telefonskog poziva, od molbi kolega iz očaja da se primi još jedan pacijent“, rekla je Tatjana Adžić Vukićević. Ocenjuje da je reč o prelomnom trenutku za finkcionisanje zdravstvenog sistema i da ako se ne posvetimo vakcinaciji, kako kaže, „nas bukvalno biti neće“, kao i da nigde u Srbiji neće biti slobodnog kreveta.

„Niko od nas prisutnih nije verovao pre četiri meseca da će ova bolnica ikada biti popunjena“, kaže ona. Prema njenim rečima, u poslednje tri nedelje je otvoreno 12 poluintenzivnih nega i peta jedinica intenzivnog lečenja.

„U jedinici intenzivne nege se trenutno nalazi 109 bolesnika i 90 odsto njih je intubirano. Sada su kliničke slike mnogo drastičnije, a za još veću birgu je to što se uglavnom radi o mladim ljudima. Najmlađa bolesnica je 1989. godište i sada se borimo za njen život“, kaže direktorka bolnice u Batajnici. Dodaje da svi zaposleni ulažu napore danonoćno i da su na ivici psihičke i fizičke iscrpljenosti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Apelujem da se odazovemo masovnoj vakcinaciji jer samo vakcina nas može iz ove užasno teške situacije spasiti“, rekla je Tatjana Adžić Vukićević. Podsetimo, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović upozorio je u utorak da mesta u bolnicama ima još za 24 sata.

Komentari

Svi komentari (0)