Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će bezbednost maturskih testova ove godine biti podignuta na viši nivo, a da su najslabija karika direktori škola. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković tvrdi da ministaru ove izjava služi “da se unapred obezbedi da nikada nije kriv”.

Pišu: Milena Ilić Mirković, Aleksandra Petrović, Ivan Popović

„Ovo mi liči na ono od prošle godine kada je bio otkriven tekst iz matematike. Tada je ministar rekao da je sigurno pogrešio neki nastavnik. Ove godine je rekao da će to biti direktor. Tako da nikada nije kriv on ili ne daj bože štamparija“, kaže Janković.

Naglašava da se direktori nalaze u nezavidnom položaju jer ministar uvek može da ih smeni.

„To što je ministar izjavio to je tragično. Svaki direktor bi morao da se zamisli i da se grdno naljuti zbog toga“, kaže ona.

Direktorka kragujevačke Osnovne škole „Svetozar Marković“ Tatjana Marinković kaže da postoji ustaljena procedura koja podrazumeva preuzimanje testova na sam dan ispita.

Od tog trenutka, kako kaže, počinje njena odgovornost.

„Odgovornost i krivicu snosim samo od kad preuzmem testove, pa do trenutka dok ih ne vratim. Ne mogu da snosim odgovornost za ono što se dešavalo van škole“, kaže Tatjana i naglašava:

„Ne bi bilo u redu da mi kao direktori budemo odgovorni ukoliko testovi procure pre našeg preuzimanja“.

Direktorka OŠ „Hajduk Veljko“ iz Zaječara Suzana Krstić smatra da je ova izjava ministra jako oštra.

„Ne bi bilo prvi put da do toga dođe, ali se nikada nije desilo da se tako nešto dogodi u unutrašnjosti, uglavnom su se takvi problemi dešavali u Beogradu. Mislim da je ovo oštro rečeno, ali na kraju krajeva ne postoji odgovornost direktora s obzirom da mi preuzimamo upakovane trasportne vreće u kojima se nalaze svi ti testovi“, kaže Krstić.

Dodaje da je sve pod velikom zaštitom i da će teško doći do bilo kakvih pokušaja provaljivanja, a da bi prema najavi Ministarstva i svi učenici trebalo da dobiju različite zadatke.

„Ako bude kao prema najavi, da svaki učenik dobije različitu kombinaciju zadataka, onda prosto nema poente da se pokušava provala“, kaže ona i dodaje da iako do toga dođe treba da bude odgovoran onaj u čijoj školi se to desilo.

„Ne mogu da budem odgovorna ja ukoliko se problem dogodi u drugom delu zemlje. Mislim da ministar ne treba sve da nas svrstava u isti koš, jer postoje oni koji odgovorno obavljaju svoje funkcije, ali i onih koji sve rade nonšalantno“, kaže Krstić.

Direktor osnovne škole „Drinka Pavlović“ u Beogradu Jole Bulatović na pitanje da prokomentariše izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića, kaže da se ne oseća ni uvređeno ni prozvano.

„Osim toga što se nisam prepoznao u tome i što savesno radim svoj posao nemam drugi komentar“, kaže Bulatović za Nova.rs.

Pitali smo ga i da li, po njegovom mišljenju, direktori zaista mogu da budu „slaba karika“.

„Ne znam šta da Vam kažem. Poznajem jedan krug direktora, i te koje poznajem znam da su savesni i pošteni ljudi, a na koje je ministar mislio to morate njega da pitate“, rekao je Bulatović.

Podsećamo, na pitanje da li postoji opasnost od „provaljivanja“ testova, što se dogodilo prošle godine sa testom iz matematike, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za „Novosti“ da „jedina opasnost preti od direktora“.

„Do škole je sve pod našom kontrolom a kada preuzmu kese sa testovima neko može da otvori, ali pošto i kese imaju zaštitu, brzo bi se otkrilo ko je to uradio. Rizik je minimalan ali ako se neko usudi to da uradi mora da zna da je učinio krivično delo“, rekao je Šarčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare