Milika Ašanin
Foto: Printscreen/RTS

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna, mada se u poslednja tri dana broj primljenih i otpuštenih pacijenata smanjuje i polako izjednačava.

„U kovid bolnici u Batajnici se trenutno leči 886 pacijenata, dok ih je u Infektivnoj klinici oko 106. Posebno jak udar u ovom talasu je na jedinice intezivne nege i često se dešavalo da pacijenti direktno sa prijema idu tamo“, rekao je Ašanin za Radio -televiziju Srbije.

On je napomenuo da ga zabrinjava povećanje broja umrlih i pacijenata na respiratoru.

Ašanin je ukazao i da nedostaje „ogroman“ broj lekara u bolnicama.

„Nije lako raditi, nedostaje nam ogroman broj lekara koji su angažovani u kovid bolnicama. U Batajnici je angažovano oko 100 specijalista, 200 lekara na specijalizaciji i oko 300 sestara i tehničara, što neminovno utiče i na polikliniku“, rekao je direktor KCS.

Zbog toga smatra da je vakcina jedino rešenje da što pre izađemo iz ove situacije i navodi primer Izraela koji sada dnevno ima ispod 400 novozaraženih.

Dodaje da korona jeste zdravstvena tema broj 1, ali to ne znači da nema drugih pacijenata. Za sve njih važna je informacija da su poliklinike, zbog radova na rekonstrukciji zgrade KCS, od danas izmeštene na druge adrese.

„Što se tiče poliklinike KCS, kao jednog od najvećih polikliničkih centara u regionu, nije lako preseliti i naći mesta za sve aparate i opremu kao i zaposlene. Na sajtu KCS smo već objavili za svaku organizacionu jedinicu novu adresu i nove telefone na koje građani mogu da se informišu“, istakao je Ašanin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar