Foto: Filip Krainčanić /Nova.rs

Četvoro zaraženih koronavirusom smešteno je na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu i njihovo stanje je stabilno, dok se stanje pacijenta u Kliničkom centru Vojvodine popravlja, izjavio je direktor klinike Goran Stevanović.

On je za RTS rekao da je četvoro pacijenata smeštenih na Infektivnoj klinici na samom početku bolesti i da su svi u dobrom opštem stanju.

„Neki imaju temperaturu, ali uglavnom dominiraju respiratorne tegobe, eventualno početni znaci moguće upale pluca. Dobijaju sve što treba. Videćemo narednih dana kako ce se stanje razvijati. Svi su stabilno i dobro“, rekao je Stevanović.

Zaraženi su smešteni na odeljenju za izolaciju opšteg tipa, a ne na intenzivnoj nezi jer, ističe, nema potrebe da budu pod pojačanim nadzorom lekara.

 

„Naši pacijenti, da ne poštuju pravila i da nisu samosvesni, mogli bi da se sami šetaju i kreću. Daleko od toga da su ugroženi i da su za respirator. Ono što je opasnost kod ovog virusa, prema podacima od kolega koji se suočavaju s mnogo većim broj obolelih, jeste da pogoršanja nastupaju između četvrtog-šestog do osmog-desetog dana bolesti“, ističe Stevanović.

On je naveo da se stanje zaraženog muškarca iz Subotice, koji je smešten u KC Vojvodine, popravlja i da se on značajno stabilizovao.

„Apelujemo na ljude koji su bili u žarištima ili u kontaktima, da se jave epidemiolozima“, poručio je Stevanović.