Dragoš Stojanović Foto: Pritnscreen/YouTube/B92

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović izjavio je da trenutno u trijažnoj kovid ambulanti imaju upola manje pregleda nego pre desetak dana, ali da se često javljaju pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom, što šalje poruku da ne sme biti opuštanja, prenosi RTS.

Stojanović kaže da je tokom poslednja 24 sata bilo oko 90 pregleda u trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, kao i da je 11 pacijenata upućeno u kovid bolnice, javlja Radio-televizija Srbije.

„Ako se setimo da smo pre samo sedam do deset dana imali između 150 i 180 pregleda dnevno, zaključujemo da ih sada ima duplo manje nego ranije. Međutim, pada u oči da sada dolaze na preglede pacijenti sa srednjom i težom kliničkom slikom, što nam šalje poruku da ne smemo nikako da se opuštamo“, ističe Stojanović.

Naglašava da brojevi na papiru jesu manji i da u praksi jeste lakše, ali da „ovo i dalje traje“.

„Predviđamo eventualnu mogućnost ponovnog povećanja brojeva u sledećim danima, kada se đaci vraćaju u škole i kada imamo slave. Dolazi nam i hladno vreme i opasnost kada se ukrste grip i kovid. To nisu male stvari i unapred nas zabrinjavaju, ali spremni smo na to“, kaže doktor Stojanović.

Ističe da se često javljaju i pacijenti sa znacima postkovid sindroma odnosno komplikacijama koje se posle preležane korone javljaju na svim organima.

Doktor Stojanović navodi i da je u prvom periodu među pacijentima bilo oko 90 procenata nevakcinisanih, a da ih se sada javlja oko 75 odsto.

Bonus video: Nove kovid mere, ugostiteljski lokali na Obilićevom vencu 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar