Foto: Južne Vesti/V. Milić

Milan Petrović, nastavnik niške gimnazije i laureat nagrade "Najbolji edukatori Srbije" za 2020. godinu, uputio je danas ministru proveste Branku Ružiću otvoreno pismo, u kome ga pita da li za nastavnike poput njega ima mesta u prosveti. Na tvrdnje iznete u tom pismu, za portal Nova.rs odgovorio je Marijan Mišić, direktor Gimnaziji "Svetozar Marković”.

Petrović u pismu navodi da je godinama bio zamena nastavnicima i pored toga se stručno usavršavao, kako bi mogao da doprinese razvoju škole u kojoj radi. Nakon četiri godine rada i osnivanja raznih sekcija i programa, predao je svoju dokumentaciju na konkurs za nastavnika srpskog jezika, i kako tvrdi, odbijen je.

„Gospodine Ružiću, ja sam pomno pratio Vaše izjave i uvek polažem nade u to da nam zaista treba najbolji mogući sistem obrazovanja koji možemo da u Srbiji napravimo. Za takav sistem, u to sam uveren, potrebni su nam prvoklasni nastavnici. Mislio sam da u tome mogu da pomognem ulažući trud u svojoj školi, gde sam se nedavno prijavio na javni konkurs za prijem u stalni radni odnos. Odbijen sam, juče, bez obrazloženja i objašnjenja po kom osnovu je odabran drugi kandidat“, napisao je Petrović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na ove njegove tvrdnje, Marijan Mišić kaže:

„Povodom aktuelnog konkursa u Gimnaziji ‘Svetozar Marković’ za mesto profesora srpskog jezika i književnosti, mogu da izjavim da je konkurs raspisan i u potpunosti vođen u skladu sa Zakonom.
U okviru svojih zakonskih ovlašćenja konkursna komisija se odlučila za kandidata koji ispunjava sve zakonske uslove, ali i poseduje stručne i profesionalne kvalitete nephodne za kvalitetno obavljanje posla. Inače, predloženi kandidat je u trenutku raspisivanja konkursa već bio zaposlen na tom radnom mestu, kao profesor srpskog jezika i književnosti, sa skoro 9 godina radnog iskustva“.

On je istakao i da nije istina da Petrović nije u stalnom radnom odnosu u školi, ne kao profesor srpskog, već kao zamenik direktora.

„Takođe, želeo bih da razjasnim nesporazum koji se provlači kroz medije. Kolega Milan Petrović je zaposlen u Gimnaziji ‘Svetozar Marković’ kao zamena direktora škole, i to radno mesto mu je potvrđeno zvaničnim konkursom na kojem je izabran. Dakle, nije ostao bez posla, jer ima svoje radno mesto u školi“, navodi Mišić.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar