Foto:Google maps

Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor demantovao je objave na društenim mrežama i u nekim medijima da zaposleni u ovoj medicinskoj ustanovi radne biografije (CV) i prijave za posao bacaju u kantu za smeće, kao i da se zapošljavaju ljudi koji su završili privatne škole, a ne državne fakultete. On je istakao da je od 2016. godine  u stalni radni odnos primljeno 13 doktora, jedan farmaceut i 21 medicinska sestra. 

„Svi konkursi su sprovedeni po važećim zakonskim propisima i mi kao državna ustanova smo podložni kontrolama i inspekcijama i kontrolisali su nas i niko nikada nije imao nijednu primedbu na zakonitost postupka prilikom prijema. Trenutna situacija je takva da je, zbog pandemije koronavirusom, svuda manje kadra, ali postoji zakonska regulativa koje moramo da se pridržavamo. Tražio sam od resornog ministarstva i Vladine komisije za nova zapošljavanja, prijem 30 sestara, 10 lekara i dva viša radiološka tehničara, ali, nažalost na poslednjoj sednici te komisije Bor nije dobio ništa od toga. U tom smislu smo i davali informacije ljudima koji su donosili prijave. Niko ih nije bacao ni u kakvu kantu za smeće, niti se uvredljivo ponašao prema onima koji su donosili  prijave, jednostavno procedura mora da se ispoštuje, jer za svaki novi prijem moramo da imamo saglasnost Vladine komisije za nova zapošljavanja“ objasnio je dr Joksimović.

On je istakao da kada je reč o prijemima na određeno vreme, da mogu da se prime radnici ako je situacija da su ispod kadrovskog plana, a oni su trenutno na kadrovskom planu pa i po tom osnovu nisu moguća nova zapošljavanja.

„Mogli bi da primimo i plaćamo iz sopstvenih sredstava da bolnica nije u blokadi, ali, nažalost ni to sada nije moguće“ dodao je dr Joksimović.

On ističe da su zdravstveni radnici na izmaku snaga i da svi pružaju maksimum, budući da je veliki priliv kovid pacijenata. Naglasio je da je trenutno 67 zdravstvenih radnika van stroja, što je 13 posto od celokupnog broja zaposlenih u Opštoj bolnici Bor.

„Obezbedili smo sve što smo mogli, dva punkta, pojačali ekipe, ali ako se situacija sa ovolikim brojem novozaraženih nastavi ni to neće biti dovoljno. Imaćemo prostora, aparata i svega ostalog osim ljudstva“ kaže dr Joksimović.

Direktor borske bolnice ističe da trenutno na kovid odelenjima leži 92 bolesnika, od kojih je 74 pozitivno na virus korona, a pet osoba je na respiratorima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare