Foto:shutterstock_By joanna wnuk

Zbog neformalno organizovane "Kupusijade" u Mrčajevcima koja je organizovana uprkos zabrani okupljanja zbog virusa korona i nepoštovanja preporuka napisano je deset zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Kakva će biti epidemiološka situacija u narednom periodu u mnogome zavisi od neformalne „Kupusijade“, koja je proteklog vikenda održana u Mrčajevcima kod Čačka.

Pojedini epidemiolozi su ovaj događaj ocenili kao leglo zaraze korone, vlasnici lokala i šatora kao priliku da zarade neki dinar, dok su gosti, naravno, bančili i pijančili.

Čačanski pulmolog dr Aleksandar Radojević ne očekuje povećanje broja inficiranih, imajući u vidu da je u januaru i februaru prošle godine od virusa gripa, kako je rekao, preminulo oko 30 lica, a ove, od korone oko 50 u Moravičkom okrugu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku i epidemiolog dr Aksentije Tošić smatra da će situacija biti poznatija za pet do sedam dana. On ne isključuje ni jednu, ni drugu mogućnost, ali ponavlja da se mora sačekati da prođe taj period.

Prema rečima načelnika inspekcijskih službi Čačka Igora Krivokapića, inspektori su sprovodili nadzor u Mrčajevcima i  do jedan sat iza ponoći svi lokali su bili zatvoreni.

 

„Međutim, naša nadležnost je isključivo kontrola radnog vremena, za sada nemamo informaciju, koliko je meni poznato, da je neko prekršio ograničenje radnog vremena i da su zbog toga pisane prijave“ rekao je on.

Dr Svetlana Tadić, šefica odseka za sanitarni nadzor pri Ministarstvu zdravlja, objašnjava da je kontrola u Mrčajevcima sprovedena u jedanaest registrovanih ugostiteljskih objekata.

„Zbog nepoštovanja epidemioloških mera napisano je deset prijava za pokretanje prekršajnih postupaka. Nadzor smo sprovodili zajedno sa pripadnicima policije“precizirala je doktorka.

Turistička organizacija Čačak, Gradska uprava i Mesna zajednica Mrčajevci, koji su inače organizatori „Kupusijade“, nisu imali ništa sa organizoanjem ovogodišnjeg okupljanja, potvrdio je direktor čačanske Turističke organizacije Vojin Jakovljević.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar