Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Kliničkom centru Srbije, jednoj od najvećih zdravstvenih ustanova u ovom delu Evrope, samo juče, za jedan dan, za vakcinaciju se prijavilo 990 zdravstvenih radnika, a prethodno, u danima praznika, još 450, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

Ðerlek je novinarima rekao da je interesovanje zdravstvenih radnika sve veće, što je važno, jer oni pokazuju da bez vakcinacije ne možemo da rešimo problem sa korona virusom.

Upitan za raspored vakcinacije, Ðerlek je rekao da se ništa ne krije, da je taj plan uradila najkvalitetnija grupa ljudi, stručni komitet za imunizaciju zajedno sa jedinicom za imunizaciju Instituta “Batut”.

Tamo su, podseća, taksativno navedene tri faze, a posle prve, koja je u toku, sledi druga – policija, vojska, državna uprava, lokalna samouprava, prosveta – fakulteti i srednje sksole…

„Cela imunizacija će zavisiti od trenutne epidemiološkr situacije i od količine vakcine, ali niko ko je zainteresovan za vakcinu, neće ostati bez nje, samo se moraju postaviti prioriteti“, rekao je Ðerlek.

On je istakao da će građani na nedeljnom ili 15-dnevnom nivou biti informisani kada će ko doći na red.

U trećoj fazi, vakcinu će primiti osobe mlađe od 50 godina sa faktorom rizika, a posle njih oni od 50 do 64 godine bez obzira na faktore rizika.

“Treća faza obuhvatiće veliku grupu od 1,7 miliona sugrađana”, rekao je Ðerlek.

Na pitanje o nestašici fraksiparina u apotekama, Ðerlek je rekao da je to pitanje za farmaceutsku industriju, da može da se desi da dan ili dva nestane, ali da su apoteke dobro snabdevene, i da nijedan pacijent neće biti ugrožen i neće ostati bez terapije, bilo da je kovid ili ne kovid pacijent.

„Fraksiparin nije jedini lek, koji se koristi u tim stvarima. Imamo zamene i druge lekove i isključivo zavisi od proizvođača kada će distribuirati određenu količinu lekova u apoteke ili bolnice“, rekao je Ðerlek.

Kako je dodao, ako nema “A”, ima “B” ili “C”, i nijedan pacijent ne može da ostane bez antikoagulantne ili antiagregacione terapije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram