Đerlek: Nova žarišta u četiri grada

Društvo 26. nov. 202009:20 > 09:24
Podeli:
korona u srbiji
dr Mirsad Đerlek Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

U trećem talasu epidemije koronavirusa javlja se teža klinička slika kod pacijenata, a u narednih sedam do deset dana ići će uzlazna linija i što se tiče broja zaraženih i broja umrlih, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

On je za televiziju Pink izjavio da se u Beogradu više ne registruje polovina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, kako je bilo do pre nekoliko dana.

Prema njegovim rečima, trenutno se u Beogradu registruje oko 30 odsto od ukupnog broja novih slučajeva, a u poslednjih nekoliko dana javila su se nova žarišta – u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu i Novom Pazaru, dok se cela Srbija nalazi u „vrlo zabrinjavajućem stanju“.

Na pitanje da li će zbog takvih brojeva biti dodatnih pooštravanja mera u cilju suzbijanja epidemije, Đerlek je ukazao da su „cifre za svakog normalnog čoveka dovoljna opomena i da i bez novih mera moramo da pojačamo svoju odgovornost“.

On je najavio da će se ići na povećanje broja testiranih, i do 30.000 dnevno.

„Asimptomatski pacijenti su najopasniji, najviše šire (epidemiju) a ni ne znaju da su bolesni. Na taj način vršimo trijažu“, rekao je Đerlek.

On je rekao da u borbi protiv KOVID-19 „ne trebamo da čekamo vakcinu i sedimo skrštenih ruku“.

„Ta vakcina neće rešiti problem odjednom, biće potrebno još nekoliko meseci nakon masovne vakcinacije da možemo da kažemo da smo se oslobodili“, rekao je Đerlek.

On je ocenio da su u borbi protiv epidemije najvažniji „lična i kolektivna odgovornost kako bismo pre svega spasili svoj život a i živote drugih“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar