Foto:FoNet/SPC

Prema Nacrtu prostornog plana Srbije, buduća regionalna deponija u Kraljevu ucrtana je na kilometar od manastira Žiča. Dok nadležni tvrde da je reč o tehničkoj grešci, sestrinstvo manastira i građani su nepoverljivi jer su o javnom uvidu u dokument saznali nekoliko dana pre isteka roka.

A šta da niko nije video?“ To je pitanje koje ovih dana postavljaju u Žiči, nakon što su meštani uvedeli da Nacrt planskog dokumenta predviđa izgradnju regionalne deponije u njihovom ataru.

Deponija između srednjovekovnog manastira i termalnih izvora u Mataruškoj banji, nedaleko od bunara iz kojih Kraljevčani piju vodu, neprihvatljiva je i za sestrinstvo manastira Žiča.

U lokaloj samoupravi uveravaju – regionalne deponije neće biti tamo gde kaže mapa! To je potvrdilo i Ministarstvo građevine, navodeći da lokacija neće biti pored manastira Žiča, već će biti donet poseban planski dokument, koji će uvažavati prirodno i kulturno nasleđe.

Čak i da je tehnička greška, ona mora biti ispravljena, kažu u Mesnoj zajednici. Još pamte devedesete godine kada su se, podsećaju, jedva izborili da lokalna deponija ne bude u njihovom selu

Meštani Žiče reagovali su u poslednjem času. Prigovor Gradu uputili su samo nekoliko dana pre isteka roka za Javni uvid.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare