Foto: Shutterstock

Na Bežanijskoj kosi, u Ulici Srđana Aleksića kod okretnice autobusa nalazi se divlja deponija, a nadležni ništa preduzimaju, iako im se stanari već duže vreme obraćaju i traže pomoć.

Jedna od aktivistkinja organizacije Bežanija ostaje – Kosa prkosi, prof. dr Jelena Nedeljković Trailović izjavila je za FoNet da ovde postoje mnogo veći problemi – zdravlje stanovništva.

„Imamo problem zbog spaljivanja kablova u okolnim njivama oko Bežanijskog groblja. Prilikom sagorevanja plastike gume i ulja dolazi do isparenja PM čestica svih dimenzija i polutanata koji su vrlo kancerogeni – dioksini i polihlorovani bifenil, kao i monomer vinil hlorid“, navela je Nedeljković Trailović.

Ona je navela da sva ta isparenja mi udišemo, što predstavlja veliki problem za zdravlje, dodavši da su zvali sve nadležne službe, ali one ne reaguju.

„Ovo postaje neizdrživo. Mi samo želimo da se obezbede normalni uslovi za naš život i život naših komšija koji žive u nehumanim uslovima, radi se o zdravlju svih nas“, kazala je Jelena Nedeljković Trailović.

Stanovnica neformalnog naselja izjavila je FoNetu da je ovo izvor zaraze, da nemaju ni vodu ni struju i da jedva preživljavaju.

„Pomažu nam neki ljudi iz okolnih zgrada, koji nam daju hranu i vodu. Ovde postoje porodice sa po desetoro dece, koji ne mogu da se okupaju i održavaju higijenu, neki su se i razboleli. Opština nam ne pomaže, svi nadležni okreću glavu kada im se obratimo za pomoć“, rekla je ona.

Dispečer iz Javno-komunalnog preduzeća Gradska čistoća Beograd kratko je reporteru FoNeta rekao da ne vidi u čemu je problem i da to oni „redovno čiste“

BONUS VIDEO Deponija ispod Pančevačkog mosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar