Bavanište deponija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

U centru sela Bavaništa, na putu Pančevo - Kovin, nalazi se divlja deponija, koja predstavlja veliki ekološki problem za lokalno stanovništvo.

Kako je FoNetu izjavila meštanka Branka Marković, meštani su nekoliko puta apelovali na nadležne da se reši taj problem.

„Parcela na kojoj se nalazi deponija je bila pašnjak prve klase, koji je pretvoren u smetlište, a mi smo se organizovali i napravili peticiju za njeno izmeštanje iz sela. Sakupili smo oko 2.000 potpisa koje smo u aprilu ove godine predali na pisarnicu Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali nam nisu dali nikakav odgovor“, rekla je Marković.

Ona je istakla da se godinama priča da će se ta divlja deponija izmestiti, ali to se nije dogodilo, a često se dešava da deponija gori, što se i sada dešava.

Bavanište deponija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

„Mi ta otrovna isparenja udišemo kada smo napolju, prozore na kućama skoro da uopšte ne otvaramo, a smeće nam dolazi do kućnog praga. Nije nam jasno kako je pašnjak prve klase postao mesto za divlju deponiju, neko je to morao da odobri, a nije svestan kolika će ekološka katastrofa nastati“, kazala je Marković.

Dodala je da su od lokalne ambulante tražili da im dostave statistiku obolevanja u Bavaništu, ali su to odbili da urade.

Bavanište deponija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Reporter FoNeta zatekao je na licu mesta tone đubreta, a deponija je počela da gori na nekim delovima i zbog jakih isparenja nastaje mučnina.

Bavanište deponija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

BONUS VIDEO – Deponija ispod Pančevačkog mosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar