Denis Milovanović
Denis Milovanović sa majkom Tanjom Foto: Privatna arhiva

U teškoj saobraćajnij nesreći, koja se dogodila prošle godine na Vidovdan, Denis Milovanović iz Svilajnca, zadobio je povrede mozga. Pao je u komu u kojoj je punih osam meseci. U našoj zemlji su iscrpljene sve mogućnosti njegovog daljeg lečenja, a nadu Denisovoj porodici daje klinika iz Zagreba, koja je prihvatila da uradi operaciju mozga. Da bi otiišli na lečenje, potrebno je da obezbede oko 60.000 evra.

Lekari su odmah posle udesa, Denisovoj porodici saopštili da postoji veliki rizik da neće preživeti prva 24 sata. Majka Tanja, nije želela da poveruje u to i kao zdravstveni radnik, verovala je u medicinu i nadala se čudu.

Danas, posle osam meseci, sa velikim optimiznom kaže „čudo se dogodilo“, a lekari iz Hrvatske daju pozitivne prognoze za dalji napredak, pa ne odustaje od borbe da sina podigne na noge.

Denis Milovanović
Denis Milovanović Foto: Privatna arhiva

Prepreka za odlazak je novac, jer je porodici potrebno još oko 30.000 evra, pošto su polovinu od neophodnih 60 hiljada već prikupili. Denis je trenutno u takozvanoj budnoj komi, ali potpuno nepokretan. Može da otvori oči i registruje glasove, ali ne govori i ne pomera se.

„To su znaci da se neki delovi mozga bude. Do 33. dana je bio u dubokoj komi, a kada je prvi put otvorio oči, bila sam presrećna. Prvo je gledao samo u jednu tačku, a onda je polako počeo da pomera pogled i da trepće. Tako danas komuniciramo“, priča majka Tanja.

Kao majka, ali i medicinska sestra objašnjava da operacja koju su prihvatili lekari u Hrvatskoj, nije „klasična operacija“, već je, kako kaže, reč o ugradnji stimulatora, koji će da pokrenu oštećene neurone.

Denis Milovanović
Denis Milovanović Foto: Budi human

Za samu operaciju potrebno je 34.000 evra i skoro isto toliko za kasniju banjsku rehabilitaciju i terapije.

„Svaki napredak koji se do sada dogodio daje nam novu nadu. Postepeno se prirodno resorbuju hematomi koje je dobio na mozgu, ali je to jako sporo i za svaki novi refleks dugo čekamo. Stmulutar koji bi dobio operacijom, ubrzatće oporavak oštećenih neurona“, objašnjava ona.

Iako u komi, Denis je kod kuće, a potpunu brigu o njemu preuzela je porodica. Ne zbog toga što su želeli da bude pod njihovim nadzorom, već zbog činjenice da u Srbiji ne postoji komatozni centar za zbrinjavanje osoba koje su u dugotrajnoj komi.

Tanja kaže da je kao medicisnka sestra obučena za negu pacijenata, ali slomnjenog srca dodaje „da nije isto kada gledate rođeno dete“.

„Ovo je grom iz vedra neba. Ja i dalje Denisa gledam kao onog starog, vedrog, nasmejanog, koji će svakog trenutka da ustane. Uopšte nemam drugu sliku u glavi“, iskrena je majka.

Denis Milovanović, imao je velike planove za budućnost, a njegova majka Tanja čvrsto veruje da će uspeti u svojim namerama. Denis je kao odličan đak i student, u roku završio studije veb dizajna i imao mnogo kreativnih ideja za usavršavanje u poslu koji voli. Uz to, bavio se sportom i aktivno trenirao kik boks. Pasionirani je ljubitelj životinja, pa je redovno brinuo o svoja dva psa, koji su i danas uz njega.

Denis Milovanović
Denis Milovanović Foto: Privatna arhiva

„Iznad svega voleo je da se druži, imao je mnogo prijatelja, koji su sada u bolesti pokazali da su dobri ljudi i pravi prijatelji. Prve akcije za prikupljanje novca, potekle su od njegovog društva i ja sam im kao majka neizmerno zahvalna na tome“, poručila je ona.

Za prikupljanje novca za Denisovu operaciju, na inicijativu njegovih prijatelja, podigla cela opština Svilajnac, Dom zdravlja, gde je zaposlena Denisova majka, Crveni krst, pojedinci, brojna udruženja… Do sada je prikupljeno oko 30.000 evra, a potrebno je još toliko za odlazak na operaciju.

Za Denisa je otvoren i humanitarni SMS broj u Fondaciju ‘‘Budi human‘‘, a možemo da mu pomognemo uplatama i porukama na sledeće brojeve.
Slanjem SMS poruke 1207 na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo – human1207 na 455
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292588-54
Uplatom na devizni račun: 160600000129285044

IBAN: RS35160600000129285044
SWIFT /BIC:DBDBRSBG

Bonus video:  Potresan apel Vanjine mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar