Dragan Delić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je došao trenutak da se oformi radna grupa za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida-19. Infektolog Dragan Delić smatra da članovi te radne grupe treba da budu ljudi od struke i autoriteta i naglašava da ne treba birati podobne, nego odgovorne.

Kako je rekao, nismo zakasnili sa formiranjem radne grupe, ali bi voleo da je ona osnovana ranije, prenosin N1.

„Dobro je što je doneta odluka, iako sa zakašnjenjem, pogotovo kada je u pitanju smrtnost zdravstvenih radnika, to je trebalo ranije analizirati. Pozdravljam odluku ali nije blagovremena“, kaže Delić.

Na pitanje kako će ta grupa raditi, Delić kaže da to zavisi od javnosti i medija.

„Moramo da vršimo pritsak na komisiju da izađe s rezultatima pre, jer neke stvari možemo u hodu da promenimo. Dajte da redukujemo neke stvari, da smanjimo smrtnost“, poručuje.

Kada je u pitanju vakcinacija u Srbiji, infektolog kaže da treba raditi na edukaciji, a da je značaj antivaksera predimenzioniran.

„Meni nedostaje edukacija, ona se radi godinama, preventivni rad sa stanovništvom je bio izostavljen, meidicna se pomerila ka dijagnostici, a ne ka preventivnom radu. Zakazao je zdravstveni sistem, postoje lekari koji su odgovorni za edukaciju, treba prebaciti edukaciju na porodičnog lekara, koji mora da ima vremena da se bavi preventivnim radom. Samo tri do četiri odsto pregleda otpada na preventivni rad, moramo osloboditi lekare birokratskih stvari da bi se posvetili prevenciji“, objašnjava Delić.

Govoreći o vakcinaciji, Delić je rekao da je 20 odsto populacije bilo za vakcinu u startu, a da ne najveći broj građana neodlučan jer ima pogrešne informacije.

„Trebalo je ranije da se krene u edukaciju. Manji deo je protiv vakcine, objašnjavajući njima bilo šta samo gubimo vreme. Sa neodlučnima treba raditi“, smatra on.

Delić dodaje da je, prema njegovom mišljenju, kolektivni imunitet dostignut kada bude 80-85 odsto imunizovanih.

„Što vakcinom, što prirodnim putem posle preležane infektivne bolesti, kad to postignemo ulazimo u miran period. Tih 10-15-20 odsto će moći da se zarazi, ali neće biti ovako snažni talasi epidemije s velikom brojem obolelih i preminulih“, rekao je Delić.

Za 21. jun, kao datum najavljenog „opšteg popuštanja“, Delić kaže da nije realan.

„Sve vreme postoje mere, one moraju biti blagovremene i selektivne. Da ne budu ni prerane ni prekasne, epidemiolozi moraju da vide šta se dešava iza brda i da donesu mere. Čini mi se da su bile post festum mere, možda najblaže mere koje su postojale u Evropi, veliku cenu smo platili i te labave mere se nisu poštovale. Vide se eklatantni primeri drskog kršenja mera, a da niko nije odgovorio na to“, rekao je Delić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar