Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Član predsedništva pokreta "SRCE" profesor dr Dragan Delić, gostujući na televiziji Euronews rekao je da je upitno ko trenutno kod nas vodi računa o epidemiji.

„U ovom trenutku naš krizni štab se samoukinuo. Mislim da on ne postoji. U ovom trenutku ne znam ko odlučuje i ko je taj ko donosi odluke kad su u pitanju protivepidemijske mere. Po našem zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tri institucije se pojavljuju tu ili tri tela. To je komisija o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti-jedna ekspertska grupa, tu je institut za javno zdravlje Batut i tu je i ministar zdravlja. Neko od njih bi trebao da se pojavi, sigurno, i da objasni narodu u kojoj smo fazi pandemije, šta nam sleduje i koje su to mere koje se predlažu. To nam nedostaje u ovom trenutku“.

Pročitajte još:

Na pitanje o vakcinaciji kao meri odbrane od virusa, Delić kaže da treba zaštititi pre svega rizične grupe i zdravstvene radnike.

Mijomir Pelemiš, Branislav Tiodorović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nva.rs

„Da bi vakcinacija uspela, ona mora da bude masovna i brza. A nigde u svetu nije tako urađena pogotovo ne u Srbiji. Ako vakcinišete ispod 50% stanovništva koje treba da primi zaštitu onda vakcinacija nije uspela“.

„Više je faktora koji su na to uticali, pre svega edukacija stanovništva ali i pitanje gubitka poverenja između lekara i pacijenata poslednjih decenija“, nastavlja Delić i dodaje da ni odredbe zakona nisu poštovane iako je sve regulisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Pored toga što smo imali sve vakcine dostupne i pored toga što je vakcinacija bila dobro organizovana očito je postojalo veliko nepoverenje, dezinformacije ili pogrešne informacije stanovništva“, zaključio je Delić.

BONUS VIDEO: Gde je nestao krizni štab? – Dragan Delić I Milan Antonijević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar