Vakcinacija dece vakcina
Vakcinacija dece Foto:Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

Kao jedna od mogućih podsticajnih mera za vakcinaciju mladih pominje se i dodatni ispitni rok za vakcinisane studente. Očekuje se da takav predlog ozvaniče Vlada i Krizni štab do 1. avgusta. Sa fakulteta nam poručuju da će usvojiti ovu preporuku ukoliko ona stigne iz Ministarstva prosvete, ali ističu da to mora biti u skladu sa zakonskim okvirima.

Broj vakcinisanih građana u Srbiji odavno je u padu, a najgore rezultate po broju vakcinisanih beleži mlađa populacija. Prema podacima koji su saopšteni iz Kriznog štaba, svega 17 odsto mladih se vakcinisalo. Takav broj nedovoljan je da bi se stekao imuninet, pa vlast razmatra kako da stimuliše ovu populaciju.

Jedna od mera koja se razmatra je i dodatni ispit rok za studente, što je potvrđeno za Nova.rs iz Ministarstva prosvete.

„Ukoliko Krizni štab i Vlada donesu takvu odluku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučiće visokoškolskim ustanovama da se te mere sprovedu“, rekli su u Ministarstvu za Nova.rs.

Kontaktirali smo i ove visokoškolske ustanove kako bismo ih upitali da li će realizovati ono što će predložiti Krizni štab. Iako je sezona godišnjih odmora, pa samim tim fakulteti ne radi, uspeli da porazgovaramo sa nekoliko vodećih ljudi na pojedinim fakultetima.

Prodekanka za nastavu na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu Anđelija Malenović rekla je za Nova.rs da će fakultet ispoštovati odluku Ministarstvo ukoliko ona bude doneta, ali da je pogrešno na ovaj način motivisati mlade ljude da se imunizuju.

„Mladima treba objasniti zašto moraju da se vakcinišu, te da se razjasne sve te pogrešne predstave koje oni imaju. Između ostalog jedna od takvih priča jeste da je jedna od posledica vakcinacije sterilitet, što naravno nema veze sa naučnog osnovom“, rekla je Malenović za Nova.rs i dodala:

„Što se nas tiče, očekujem od mojih studenata da nemaju takve dileme. Iz nekog razgovara sa njima zaključila sam da oni nisu protiv vakcinacije nego jednostavno smatraju da ima drugih grupa koje treba da se vakcinišu. Što se dodatnog roka tiče, ako dobijemo preporuku Ministarstva, sa njima nema pregovara. Ako oni predlože, da budem dodatnog roka, onda će ga i biti. Ali, opet ponavljam, način na koji rešavamo problem prosto nije dobar. Mlade treba ekudovati“, zaključila je Malenović.

Aktuelni dekan Filozofskog fakultet Miomir Despotović rekao je za Nova.rs da ukoliko se donese takva odluka, sigurno će biti dodatnog roka.

„Ukoliko se donese takva odluka na nivou Ministarstva, mi ćemo takvu odluku ispoštovati. Jednostavno, ako to bude procena i preporuka, najpre Kriznog štaba, a onda i Ministarstva, onda će biti dodatnog roka“, objasnio je Despotović.

On je dodao da je samo pitanje na koji će način to biti organizovano.

„Pitanje je samo da li je to zakonito i na koji način će biti sprovedeno, to jest organizovano. Ali, ukoliko nađu obrazloženje, onda je to to“, zaključio je Despotović.

Pomenuto pitanje prokomentarisala je i epidemiološkinja dr Mila Paulić, koja je u jutarnjem programu na Nova S televiziji rekla da studentima treba dati dodatni ispitni rok jer od početka epidemije rade pod velikim pritiskom i stresom.

„Mislim da je svako nagrađivanje i stimulacija da bi se neko vakcinisao potpuno pogrešan pristup. Najveća nagrada je što neko ima mogućnost da se vakciniše. Vakcinacija je nagrada, vakcina je nagrada. Svakao ko se vakciniše ima veliku mogućnost da ili izbene infekciju ili ako se zarazi ima blažu kliničku sliku”, poručila je ona.

Bonus video: Krpelji – pazite se krvopija skrivenih u visokoj travi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare