Paunić: Nagrađivanje radi vakcinacije potpuno pogrešan pristup

Emisije 22. jul. 202108:40 > 13:22
Podeli:
Foto: print screen Probudi se

Broj zaraženih koronavirusom polako ali kontinuirano raste. Sa druge strane, broj vakcinisanih se ne povećava, posebno među mladima. Pored lutrije, za studente se planira i dodatni ispitni rok. Hoće li ljubav prema studijama nadvladati strah i neodlučnost oko vakcinacije, u emisiji “Probudi se'' govori epidemiolog dr Mila Paunić.

Paunić kaže da vakcinacija studenata nije stala, ali da se sada usporeno odvija.

“Oko 12.000 vakcina je dato studentima samo u Studentskoj poliklinici i ja generalno mislim da među studentima postoji malo bolji odziv nego u ostaloj populaciji mladih”, kaže Paunić.

Smatra da je mali broj vakcinisanih među mladima posledica toga što se njima nije radilo od početka na obrazovanju vladih o važnosti vakcinacija.

Povezane vesti:

“Treba da odgovorimo na njihove nedoumice, strahove. Postoji mnogo dezinformacija, mladi su prilično zbunjeni”, kaže Paunić.

Što se tiče dodatnog ispitnog roka, smatra da studentima treba izaći u susret i omogućiti im tako nešto jer od početka epidemije rade pod velikim pritiskom i stresom.

“Mislim da je svako nagrađivanje i stimulacija da bi se neko vakcinisao potpuno pogrešan pristup. Najveća nagrada je što neko ima mogućnost da se vakciniše. Vakcinacija je nagrada, vakcina je nagrada. Svakao ko se vakciniše ima veliku mogućnost da ili izbene infekciju ili ako se zarazi ima blažu kliničku sliku”, poručuje.

Smatra da mi sada “gasimo požar” a na svesti bi trebalo da se radi mnogo duže i sistematičnije.

“Mi moramo kroz zdravstveno vaspitanje da utičemo i zbog nekih budućih problema”, objašnjava.

Napominje da su antivakcionalni lobiji jaki svuda u svetu i da to što u inostranstvu postoji isti problem nije opravdanje.

Kaže da zabrana ulaska na koncert ili studentski dom onima koji nisu vakcinisani nije diskriminacija već preventivna mera.

“Vi možete na taj način da ugrozite nečije zdravlje. Neko ko je vrlo osetljiv može da umre zbog te zaraze”, poručuje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar